Hlavní obsah

Golf už má v Česku dostatek hřišť a chce 100 000 hráčů

PRAHA

Golf je v současné době nejdynamičtěji se rozvíjejícím sportem v České republice. V polovině letošního roku registruje Česká golfová federace 44 012 členů a počet znormovaných hřišť se zaokrouhlil na rovných osmdesát.

Foto: Madison PA

Golf - ilustrační foto

Článek

"Tempo, jakým od roku 1990 Česká republika dohání vyspělé země Evropy a světa, je nevídané. Nyní již golf patří mezi pětici největších sportů v republice," řekl ČTK prezident České golfové federace Milan Veselý. "V roce 2002 jsem říkal, že se trochu pohnuly ledy a začíná výstavba hřišť. V té době jsme měli 13 000 hráčů a 23 hřišť," uvedl.

Výmluvně hovoří statistika z roku 1990: tehdy v České republice bylo registrováno 2000 golfistů, kteří měli možnost hrát na pouhých osmi hřištích. Nejvíce se základna rozrůstá v posledních čtyřech letech, kdy každoročně přibývá přibližně šest tisíc golfistů.

V roce 1997 tehdejší prezident federace Hanuš Goldscheider prohlásil, že kvůli nedostatku hřišť český golf nemá místo pro nové hráče. Od té doby se situace výrazně změnila. Jeho nástupce Veselý vyhlašuje nyní jako strategický cíl nárůst členské základny na 100 000 hráčů.

"Některé kluby nemají naplněnou kapacitu, hřiště pro jejich provoz potřebují více hráčů," tvrdí Veselý. Zároveň upozorňuje, že federace nemá zájem jen o výkonnostní golfisty. "Golf přináší radost ze hry, z pohybu i hráčům v pokročilejším věku a rekreačním golfistům, kteří hrají jen pro své potěšení," uvedl Veselý.

Zatímco dříve byl golf prakticky výsadou mužů, nyní se na hřištích stále častěji objevují ženy. Z české členské základny tvoří asi třetinu. Přesto jsou ještě v golfovém světě místa, kam mají ženy vstup zakázán. Takovým je například proslulé hřiště v Augustě, kde nejlepší světoví golfisté hrají každoročně nejprestižnější světový turnaj Masters.

Snad žádný jiný sport nelpí na tradičních zásadách tak jako golf. Neměnná pravidla, ostrá hranice mezi amatéry a profesionály a předepsané oblečení - to jsou jistoty, které "sport gentlemanů" provázejí od nepaměti.

Ani na českých hřištích nepanují v otázce oblékání žádné volné mravy. "Džíny nejsou tolerovány a je dobře, že to respektují i malé děti," říká generální sekretář golfové federace Miroslav Holub. Golf si stále zakládá na rozdělení hráčů na amatéry a profesionály. Amatér nesmí brát peněžní prémie, i kdyby uspěl na profesionálním turnaji. Přípustné jsou pouze věcné ceny do výše 500 liber (asi 15.000 korun). Porušení tohoto pravidla znamená okamžité vyloučení z řad amatérů.

Reklama

Související témata: