Hlavní obsah

Els po dvou letech udeřil

AKTUALIZUJEME Dva roky a týden čekal Ernie Els na turnajové vítězství. Dočkal se při sérii World Golf Championships v Miami, kde ve finále porazil svého nájemníka.

Článek

Čtyřicetiletý Jihoafričan vyhrál CA Championship na Floridě, kde také zvítězil naposledy při Honda Classic 2008 v Palm Beach Gardens. Els na hřišti TPC Blue Monster of Doral tentokrát porazil o čtyři rány Charlese Schwartzela, svého krajana mlašího o patnáct let, s nímž vstupoval do finálového kola srovnán na výsledku 12 pod par.

Zkušený Els, trojnásobný vítěz majorů, ovšem sehrál finále dokonale: 66 ran bez jediného bogey znamenalo celkově -18. Schwartzel držel s Elsem krok do 10. jamky, ale pak začal kupit chyby. Bogey na patnáctce a sedmnáctce ho odsoudila ke druhému místu.

Elsovi, který v kariéře vyhrál na Doralu potřetí a celkově získal 67. titul kariérypomohlo před turnajem oprášení základů jeho postoje a švihu. Po čase se na něho podíval bývalý kouč Butch Harmon, vyplatily se také patovací seance.

Právě poraženého Schwartzela hostil Els před týdnem ve svém domě v Jupiteru. "Měl se u mě fajn, dával jsem mu dobrou stravu a lahodná vína," řekl Els před finále. Schwartzel se k němu znovu nastěhuje v následujícícím týdnu. "Podle toho, jak dopadne naše finále, se také může stát, že bude spát na zahradě," vtipkoval Els.

O třetí příčku se na -11 dělili Matt Kuchar, Martin Kaymer a Padraig Harrington. Obhájce titulu Phil Mickelson skončil s -8 na děleném 14. místě.

Nejlepší kola dne, 64 ran, zahráli v neděli Ian Poulter (skončil ve čtvrté desítce) a australský nováček turnaje Alistair Presnell (dělené 6. místo).

Vítězství vrací Else do první desítky světového žebříčku, kde strávil nejvíc týdnů ze všech hráčů v historii: 759. Zároveň se Els stal nejúspešnějším hráčem podle prize money na European Tour, kde už vydělal přes 24 milionů eur a přeskočil tak v historickém pořadí Colina Montgomerieho.

Reklama