Hlavní obsah

Edie vynesl téměř sto tisíc

Sedmý ročník charitativního turnaje Holiday Inn Edie Cup a současně pátý ročník Memoriálu lady Abahams, jehož se zúčastnila řada známých tváří včetně prezidenta republiky při vyhlášení, vynesl 94 300 korun. Peníze putují na podporu Programu Edie.

Článek

Turnaj se poprvé konal na novém zbraslavském hřišti Prague City Golf Club. Zúčastnilo se téměř 130 hráčů, mezi nimi například Marek Eben, Jiří Bartoška nebo Milan Kňažko.

Výtěžek bude financovat program pro mládež nazvaný Cena vévody z Edinburghu (zkráceně Program Edie). Záštitu tradičně převzala velvyslankyně Spojeného království v České republice Její Excelence Sian McLeod a na slavnostní galavečer v hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre přišel i prezident republiky Václav Klaus.

Novinkou, jež čekala na hráče u registrace, bylo 50 speciálně vyškolených a certifikovaných caddie, které si mohli účastníci turnaje najmout za 1 000 Kč. Tato částka poputuje na podporu Programu Edie. Kedíky se stali středoškolští studenti z různých míst republiky, kteří touto formou chtěli jako dobrovolníci Program Edie podpořit.

Turnaj vyvrcholil vyhlášením výsledků spojeným s předáním šeku zástupcům Programu Edie. Nejprve šek na částku 82 000 Kč z rukou Heleny Felix (dcery lady Luisy Abrahams, po níž je memoriál pojmenován) a ředitele hotelu Jana Filipa převzala výkonná ředitelka Programu Edie Alena Jeslínová. Mezi hosty se ještě vybralo 12 300 Kč, celkem tedy Program Edie získal 94 300 Kč.

Během večera vystoupil na podium i Marek Eben, aby připomněl, že 21. května uplynulo 100 let od narození golfové legendy a velké příznivkyně Programu Edie lady Luisy Abrahams.

Catering večera obstarali šéfkuchař pražského hotelu Ladislav Douša se svým týmem, šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě Jacques Auffrais a zástupce japonské restaurace Millhouse SUSHI.

Na prvním snímku je uprostřed vítězka Johanka Šteindlerová, vlevo Helena Felix - dcera Luisy Abrahams - a vpravo pořadatel turnaje Jan Filip, generální ředitel Holiday Inn Prague Congress Center. Na druhém snímku je uprostřed prezident Václav Klaus.

Výsledky Holiday Inn Edie Cup

Absolutní vítěz (brutto body) a Pohár lady Abrahams Johanka ŠteindlerováLongest drive muži Michal ZahradníčekLongest drive ženy Tereza VránkováNearest to pin František Münster (2,69 m)

Společná 0-12 1. ŠTEINDLEROVÁ Johanka 2. MÜNSTER František 3. RAJCHRT Daniel

Společná 12,1-24 1. GRABEIN Markéta 2. FRINDT Petr 3. MRŇÁK Martin

Společná 24,1- 36 1. HORYNA Radek 2. PILLER Jan 3. RYŠAVÁ Dagmar

O Programu pro mládež

Cena vévody z Edinburghu

Program pro mládež Cena vévody z Edinburghu přináší účastníkům systematický motivační program s prvky zážitkové pedagogiky. Byl založen v roce 1956 princem Philipem, vévodou z Edinburghu, a dodnes funguje ve více než 120 zemích světa pod jeho záštitou. Mladí lidé ve věku 14 až 25 let se v rámci plnění Ceny zdokonalují v rekreačním sportu a praktické dovednosti, vykonávají dobrovolnou službu ve svém okolí a podnikají expedici do divoké přírody.

V České republice se Ceně říká Program EDIE a od roku 1993 funguje ve více jak třiceti organizacích pracujících s mladými lidmi, převážně v rámci středních škol, internátů a domů dětí a mládeže. Do Programu EDIE  je aktuálně zapojeno téměř 500 mladých lidí z více jak 20 měst. Od ledna 2008 začal Program EDIE v rámci pilotního projektu nově spolupracovat s vybranými zařízeními poskytujícími ústavní nebo ochrannou výchovou.

Cílem dalšího navazujícího projektu Učení pro život, který vychází ze zahraničních zkušeností, je poskytnout možnost rozvoje a podporu zapojení se do společnosti i znevýhodněným mladým lidem. V červenci 2005 přijel Program EDIE podpořit britský princ Edward, nejmladší syn vévody Philipa, v říjnu 2007 pak britská princezna Anna.

Reklama