Hlavní obsah

Favorité na úvod US Open ztráceli, Čejka je čtvrtý

PEBBLE BEACH

Ani Tiger Woods, ani Phil Mickelson nebyli schopni zahrát na úvod US Open byť jediné birdie. A jen tři hráči se v prvním kole na Pebble Beach dostali pod 70 ran. Hned za nimi je ovšem Alex Čejka!

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Alex Čejka

Článek

Pokud dva nejlepší hráči světa obejdou 18 jamek bez birdie, je to pozoruhodná událost, jaká se navíc ještě nestala. Vítejte na 110. ročníku US Open.

Druhý major sezony vede s 69 (-2) trojice Shaun Micheel, Paul Casey a Brendon DeJonge. O čtvrté místo se na 70 (-1) dělí také Alex Čejka, který před týdnem postoupil z kvalifikace a ve čtvrtek zahrál dvě birdie a jedno bogey. U jeho jména v leaderboardu dlouho figurovala česká vlajka, než se po skončení kola změnila na německou.

Stejně jako Čejka zahráli také K.J. Choi, Mike Weir (s dvěma bogey na závěr), Ian Poulter, Ryo Ishikawa a Rafael Cabrera-Bello.

Woods: Hrozné greeny

A co favorité? Tiger Woods se dělí o 47. místo se 74 (+3) a Phil Mickelson hrál 75 (+4), což znamená dělenou 66. příčku.

"Trefoval jsem míč dobře na to, abych měl slušné skóre. Bohužel, hřiště je záludné. A greeny byly hrozné, hrbolaté," řekl Woods, který teprve potřetí v profikariéře zažil kolo bez birdie. Začal osmi pary, ale dvakrát měl trojpat, poprvé na devítce, a na poslední jamce při přihrávce na lay up trefil bunker, z čehož vzniklo třetí bogey dne.

Mickelson zase na osmnáctce drajvoval vlevo do vody, ale unikl s bogey, kterých měl čtyři. Do vody se dostal dvakrát a z jednoho bunkeru se vyhrával rovněž dvakrát.

Před deseti lety Woods na Pebble Beach vyhrál s výsledkem 12 pod par, a to o patnáct ran. Obě skóre jsou pro letošek tabu.

Mickelson: Vítěz bude nad parem

"Letos vítěz neskončí pod parem. Na to není žádná šance. Proto zůstávám v klidu," řekl Mickelson. Světová trojka Lee Westwood hrál 74, Ernie Els 73, tak jako obhájce titulu Lucas Glover nebo Padraig Harrington. Z bývalých vítězů turnaje měli Tom Watson 78 ran a Geoff Ogilvy 79.

Jen devět hráčů ze 156 se dostalo pod par 71. Z lídrů měl ovšem Micheel 22 patů, Casey jen o jeden víc a De Jonge zahrál eagle na obávané pětiparové čtrnáctce.

Golfové US po 1. kole (par 71, dotace 7,5 mil. dolarů):
1. Micheel (USA), Casey (Brit.) a De Jonge (Zimb.) všichni 69 ran, 4. m. j. Čejka (Něm.) 70, ...47. Woods (USA), Westwood (Brit.) 74, 66. Mickelson (USA) 75.

Reklama