Hlavní obsah

Dva kontinenty o dva poháry

European Tour hraje o Ryder Cup, PGA Tour o FedEx Cup. To je program dvou hlavních světových tour na tento týden, kdy golf na obou kontinentech po běhu na dlouhou trať kulminuje. V Americe ovšak bez jedné star, která zaspala pro-am!

Článek

European Tour: Gleneagles

Mission Impossible. Tak nazval kapitán Evropy pro Ryder Cup svůj úkol na tento týden - a sice hodinu po nedělním automatickém stanovení devíti hráčů pro říjnové utkání určit další tři divoké karty. Colin Montgomerie (na snímku) měl před posledním kvalifikačním turnajem, Johnnie Walker Championship ve skotském Gleneagles, těžkou hlavu.

"Nejde o náročný, ale přímo nemožný úkol," řekl k výběru, pro který bude muset určitě oželet někoho ze čtveřice Padraig Harrington, Luke Donald, Paul Casey a Justin Rose. Všichni navíc ukázali European Tour záda a místo toho hrají tento týden u konkurence na PGA Tour. "Budu muset nechat stranou některou ze světových hvězd, i když si myslím, že by mohla týmu pomoci. Přál bych si, abych s sebou mohl vzít dvacet hráčů místo dvanácti," dodal Monty.

Podle Montgomerieho panuje na místa pro Ryder Cup nejtěžší konkurence, jakou jeho osminásobný účastník, startující v utkání Evropy proti USA poprvé v roce 1991, pamatuje.

Na druhou stranu, konflikt zájmů stojí za tím, že zmínění hráči o svou pozici nebojují do poslední chvíle, když místo snahy o Ryder Cup dali přednost zámořské PGA Tour a jejímu startu FedEx Cupu, na jehož konci jsou milionové prémie v dolarech.

"Pokud se opravdu chcete dostat do týmu, tak byste měli hrát tady, v Gleneagles," řekl Peter Hanson, který se nedělní výhrou na Czech Open dostal na osmou příčku automatické kvalifikace. Přesto ještě pořád nemá nominaci jistou, stejně jako devátý v pořadí Miguel Ángel Jiménez, který kvůli Ryder Cupu změnil názor a do Gleneagles přijel hrát s tím, že holt nebude na sobotní svatbě svého synovce, jak dlouho plánoval.

PGA Tour: Barclays

Hlavní sezona PGA Tour mezitím vrcholí startem prvního ze čtyř turnajů play off FedEx Cupu, a to pro 125 nejlepších hráčů sezony. Turnaj má opět jako jedno z témat světový žebříček.

Je to už 272 týdnů v kuse, co je na prvním místě Tiger Woods, a letos poosmé je tu šance na změnu. A tentokrát nejsilnější, aspoň pro Phila Mickelsona. Pokud Barclays vyhraje nebo skončí druhý a Woods nezvítězí, bude konečně světovou jedničkou. Další varianty změny: Mickelson bude třetí a Woods mimo top 4, nebo také Mickelson bude až desátý, ale Woods neskončí do 58. místa. Na každý pád musí Woods skončit před Mickelsonem, aby jedničkou zůstal.

Rozhodně však už není jedničkou FedEx Cupu, o čemž svědčí jeho až 112. místo po základní části a čtvrteční neobvyklý startovní čas, v 7.10 v prvním flightu. Do Barclays jsou hráči nasazováni po trojicích podle pořadí FedEx Cupu a brzký čas odpovídá Woodsovým letošním mizerným výkonům.

Pro Woodse to zároveň bude první turnaj po rozvodu. Jak připomněla agentura AP, Tiger skončil druhý na svém prvním turnaji jak po zasnoubení v roce 2003 (Targer World Challenge, vítěz Davis Love III), tak po svatbě o rok později (Tour Championship, vítěz Retief Goosen).

Woods musí přinejměnším projít cutem a poté skončit někde uprostřed výsledkové listiny, aby postoupil do druhého turnaje play off v Bostonu pro sto nejlepších.

Mezi finalisty FedEX Cupu je také Alex Čejka, který startuje ve čtvrtek ve 12.21 místního času. Ti nejlepší ze sezony, jednička Ernie Els (na snímku) a dvojka Steve Stricker, začínají ve čtvrtek v 8.16 a pouze ve dvou. Jejich spoluhráč Jim Furyk byl totiž diskvalifikován z Barclays poté, co zaspal cannon start středečního pro-am a místo v 7.30 přiběhl o pět minut později! Caddie na něj čekal a zkoušel mu volat, ale marně.

"Všechno je to moje chyba a biju se za to do hlavy," řekl Furyk, který jako budík použil svůj mobilní telefon, ale ten se vybil. Hráč se vzbudil až v 7.23 a na hřiště dorazil v rozvázaných botách, bez ponožek a pásku u kalhot. Přesto měl smůlu, jeho pozici v pro-am už zaujal Australan Mark Leishmann.

Furyk díky bodovému náskoku nepřijde o účast v druhím turnaji play off, který začíná 3. září v Bostonu, ale ve FedEx Cupu zřejmě klesne někam mezi sedmou až desátou příčku, i když teoreticky by mohl spadnout až k 19. místu. Každopádně vzhledem ke svému perfekcionismu bude asi dlouho terčem vtipů...

Reklama