Hlavní obsah

V Kataru zvítězil García, Ilonena udolal v play-off

Dauhá

Španěl Sergio García slaví jedenácté vítězství na European Tour. Po dvou letech bez turnajového titulu v rámci evropské série ukončil své čekání v Kataru, kde triumfoval poté, co porazil Fina Mikko Ilonena na třetí jamce play-off. Oba skončili na skóre -16.

Foto: Fadi Al-assaad, Reuters

Španěl Sergio Garcia na Qatar Masters

Článek

García o svém vítězství mohl rozhodnout už dříve, ale na poslední osmnácté jamce neproměnil putt do birdie. Po 72 jamkách skončil na výsledku 272 (-16) a musel čekat, jak dohrají hráči ve flightech za ním. V tu chvíli měl náskok dvou ran, který dokázal stáhnout pouze Ilonen.

Ten zahrál birdie na 16. a 18. jamce a vynutil si tak rozehrávku. V té měl velkou šanci na druhé jamce (hrála se stále pětiparová osmnáctá jamka), ale putt do eaglu neproměnil a García zachránil z bunkeru birdie. Při následujícím pokusu se pozice vyměnily a přišel konec.

Ilonen totiž na birdie z bunkeru nedosáhl, zatímco García do něho pouze doklepával a mohl začít slavit. "Je to příjemný pocit," usmál se s trofejí v ruce Španěl, který si to po víkendu namíří z jedenáctého místa ve světovém žebříčku do top 10.

Děkuje za to především skvělému finálovému kolu za 65 ran (-7). "Je to srandovní. Na začátku dne jsem si říkal, že pokud zahraji šest nebo sedm ran pod par, můžu mít šanci," přiznal García, pro kterého skončil turnaj sedmým play-off v kariéře na European Tour. Třetím vítězným.

"Byl to neskutečný týden a abych se přiznal, byl jsem mnohem více nervózní na týčku osmnácté jamky finálového kola, než v play-off. Možná i proto jsem následně v play-off zahrál z odpaliště tři lepší rány," dodal horkokrevný Španěl.

V nervy drásajícím závěru přitom vše hrálo do karet Ilonenovi. Díky proměněnému hodně těžkému birdie puttu na poslední jamce si vynutil rozehrávku, ve které mohla být výhodou jeho klidná severská povaha. Místo toho ale jako první zaváhal a přišel o vítězství.

"Předpokládal jsem, že na vítězství bude muset jeden z nás zahrát eagle," prohlásil Ilonene a jeho myšlenky byly blízko realitě. Během tří extra jamek byly k vidění hned čtyři putty do eaglu, ani jeden však neskončil v jamce. Místo toho rozhodlo, že Ilonen zahrál při třetím pokusu jen par.

"Během dne jsem zahrál dvě špatné rány z bunkeru. Jednou ve finálovém kole, jednou v play-off. Nemá cenu se vymlouvat na cokoliv jiného," dodal zklamaný Fin, který tak svůj čtvrtý titul na European Tour nepřidal. Naposledy se radoval loni na Nordea Masters.

http://www.golfdigest.cz/aktualne/ze-sveta/v-kataru-zvitezil-garcia-ilonena-udolal-v-play-off.html

Reklama

Související témata: