Hlavní obsah

Gallacher se opět probral na druhé devítce a obhájil titul

Po první devítce to tak nevypadalo, ale Skot Stephen Gallacher se v Dubaji opět probral na té druhé. Zatímco v sobotu vystřihl na závěrečných devíti jamkách skvělých 28 ran, o den později ve finále Omega Dubai Desert Classic vymazal svou ztrátu a zajistil si díky skvělému finiši v podobě dvou birdie na posledních třech jamkách obhajobu titulu v rámci pouštního dobrodružství na okruhu European Tour.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Stephen Gallacher.

Článek

Gallacher začal den s náskokem dvou ran před svým parťákem ve flightu Rorym McIlroyem, ale začal chybovat ve velkém. Po dvou bogey na prvních dvou jamkách ztratil dvě rány, další údery poztrácel na šestce a osmičce. Devětatřicetiletý skotský veterán najednou neměl věci pevně v rukou a musel se o třetí vítězství na European Tour v kariéře začít rvát.

A po obrátce to přišlo, první birdie na jednáctce a třináctce Gallachera nakopla, ta další na šestnáctce a sedmnáctce mu pomohla ke kýženému výsledku. Nebylo to sice tak spektakulární jako sobotních sedm birdie a eagle, ale i tak mu to stačilo k tomu, aby se o jednu ránu přehoupl přes Argentince Emiliana Grilla.

"Mám pocit, že to nemůže jít nikdy snadno," kroutil pak hlavou Gallacher, který se díky triumfu poprvé v kariéře posunul do elitní čtyřicítky světového žebříčku. Tak vysoko nikdy v kariéře nebyl. "To byl tedy den. Popravdě první devítku jsem v průběhu celého turnaje nikdy neodehrál zvlášť dobře. Nevím, čím to bylo. Dnes to bylo stejné jako v sobotu, kdy se mě ale drželo více štěstí a spadlo mi tam více puttů do paru. Nezbylo mi nic jiného, než si říkat: buď trpělivý."

Gallacher si pochvaloval, že dosáhl vítězství navzdory tomu, že ve startovním poli nechyběly velké hvězdy. Právě McIlroy byl jednou z těch největších, v Dubaji ale startoval třeba i Tiger Woods. "O to je to lepší," liboval si skotský profesionál, kterému se nyní otevírá cesta k premiérové účasti na Masters či v Ryder Cupu.

Dubaj je Gallacherovou milovanou destinací, v posledních čtyřech letech tu byl desátý, druhý a dvakrát první. "Kéž by se tu hrálo každý týden," smál se.

"Na počátku roku jsem měl cíl dostat se do první padesátky světového pořadí. Věděl jsem, že mě dělí pouze vítězství od turnajů, jako jsou světová jamkovka v Arizoně nebo US Open. Také jsem pokukoval po Ryder Cupu, takže mě vítězství těší, neboť mě k tomu všemu posunulo."

Právě na Ryder Cup musí Gallacher myslet prakticky neustále. Žije totiž pouhých 50 kilometrů od jeho dějiště Gleneagles. Loni v srpnu byl právě na tomto hřišti blízko dalšímu triumfu v European Tour, tehdy ale na turnaji Johnnie Walker Championship nezvládl play-off.

Na rozdíl od Gallachera hvězdní McIlroy či Woods v turnaji nezářili. McIlroy nebyl v závěrečných třech kolech zopakovat skvostný výkon 63 ran z úvodní rundy. Závěrečných 74 ran ho odsoudilo k pádu o sedm příček až na dělené deváté místo. Tiger pokořil hranici 70 ran jen v prvním kole, kdy zahrál 68. Poté už se pod ni nedostal a po rundách za 73, 70 a 71 ran dělil 41. místo.

Reklama