Hlavní obsah

Česká televize odvysílá z Liberce více než 60 hodin

PRAHA

Na akci nevídaných rozměrů se nepřipravuje jen organizační výbor světového šampionátu v klasickém lyžování, ale také Česká televize, jejíž signál půjde z Liberce do celého světa. Dosud největší projekt v historii televize přijde zhruba na 50 miliónů korun a příznivci severského lyžování se dohromady mohou těšit na víc než dva a půl dne přenosů.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

DEFAULT TITLE

Článek

„Pokrytí libereckého šampionátu je jedna z nejnáročnějších a možná vůbec nejnáročnější akce v dějinách televize,“ prohlásil na pondělní tiskové konferenci na Kavčích horách generální ředitel ČT Jiří Janeček. Televize vyšle na sever Čech armádu 360 pracovníků, 90 z nich bude zajišťovat přenosy ze skokanského areálu na Ještědu, ostatní se budou podílet na pokrytí běžecké části mistrovství.

Pro potřeby šampionátu televize vyčlenila prakticky veškerou techniku. „Signál z Vesce bude zajišťovat devatenáct přenosových vozů, z Ještědu tři. V republice zbyl jediný volný vůz,“ přiblížil ředitel techniky ČT Rudolf Pop. Dohromady televize využije více než osmdesáti kamer, jen ve Vesci bude nainstalováno čtyřiapadesát a na Ještědu třiadvacet, na propojení techniky bude potřeba 60 km kabelů. „Projekt vypadá megalomansky, ale nemůžeme si dovolit, že někdo zaběhne za kopec a divák nezjistí, co se tam děje,“ podotkl režisér redakce sportu Charilaos Karadžos.

Původní rozpočet srazili na třetinu

Celkem Česká televize odvysílá ze mistrovství světa v Liberci více než šedesát hodin přenosů, náklady na pokrytí mistrovství se šplhají k padesáti miliónům korun. „Původní rozpočty přitom byly šílené, kolem 150 miliónů. Tuto částku se nám podařilo srazit zhruba na třetinu,“ upozornil Janeček, podle nějž cena za mistrovství odpovídá produkci televizního seriálu.

Všechny závody se objeví v přímém přenosu na ČT2, na sportovním kanálu ČT4 se objeví přenosy z kvalifikací a každý večer šedesátiminutový pořad Liberecké střípky, který nabídne shrnutí celého dne, rozhovory, reportáže a fejetony z dějiště šampionátu. Všechny přenosy poběží také na internetových stránkách televize.

Při přenosech a studiích budou komentátorům sportovní redakce pomáhat osvědčení experti jako Zuzana Kocumová, Martin Petrásek (běh na lyžích), Michal Doležal (skoky) a Ladislav Rygl (severská kombinace). Jako hosté se ve studiích představí Květa Jeriová-Pecková, Radim Nyč, Milan Kučera, David Jiroutek, František Jež, Jaroslav Sakala či Jan Mazoch.

Reklama