Hlavní obsah

MS v alpském lyžování ničí počasí, o víkendu se nezávodilo

AARE/PRAHA

Program světového šampionátu v alpském lyžování ve švédském Aare začne minimálně s dvoudenním zpožděním. Úvodní disciplíny mistrovství, super-G mužů i žen se v sobotu, resp. v neděli nejely kvůli silnému větru a rozměklému sněhu na trati. Pokud to podmínky dovolí, vyjedou sjezdaři do bojů o první medaile v pondělí.

Článek

Superobří slalom mužů byl odložen na pondělí. Závod se v sobotu odpoledne nemohl uskutečnit kvůli silnému větru.  Podle vyjádření člena jury pro agenturu AFP dosahovaly poryvy větru na startu v nadmořské výšce 1230 metrů rychlosti 80 km/h. Na sjezdovce navíc leželo 15 centimetrů čerstvého sněhu, který v dějišti MS napadl v noci. Vítr se neutišil ani v neděli a jury tak musela odložit i stejnou disciplínu žen. Závod by se měl uskutečnit v úterý.

"Další odložení mě mrzí dvojnásob, ale po vydatném sněžení a vysokých teplotách jsme neměli jinou možnost. I vítr byl příliš silný. Sjezdovka byla navzdory tomu velmi dobře připravena, ale ne dostatečně dobře pro mistrovství světa," řekl novinářům ředitel závodů Atle Skaardal.

Další předpovědi meteorologů nicméně vzbuzují podle organizátorů 39. MS optimismus, v neděli večer má navíc do dějiště dorazit studená fronta. Šampionátu by i přes zdržení neměly hrozit žádné větší organizační zmatky, protože program mistrovství s mnoha volnými dny dává prostor k úpravám termínů.

Reklama