Hlavní obsah

Kuchtová doufá ve zprůhlednění organizace MS v Liberci

PRAHA

V pátek, den po odvolání Romana Kumpošta z pozice prezidenta organizačního výboru mistrovství světa lyžařů-klasiků v roce 2009 v Liberci a po jeho nahrazením bývalou běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou, zorganizovalo Ministerstvi školství, mládeže a tělovýchovy tiskovou konferenci. Ministryně Kuchtová podpořila zvolení Neumannové a vyjádřila politování nad emotivním chováním odstupujících členů výboru.

Článek

Nově zvolená prezidentka na tiskové konferenci chyběla. Po včerejší volbě zůstala v Liberci, aby se začala zabývat svými novými povinnostmi.

"Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky vítá zvolení Kateřiny Neumannové do pozice prezidenta organizačního výboru mistrovství světa v Liberci," uvedla setkání s novináři ministryně Dana Kuchtová. "Očekáváme zlepšení práce na celém projektu a zprůhlednění celé akce," dodala.

Kuchtová: Snažili jsme se jednat

Po čtvrtečním odvolání dosavadního prezidenta Romana Kumpošta rezignovala na svá místa i polovina spolupracovníků. "Atmosféru útoků ministerstvo školství nevyvolalo, naopak, snažilo se jednat i s panem Kumpoštem," připomněla Kuchtová nevraživou atmosféru, která se v posledních dnech vznášela mezi ministerstvem a odvolaným prezidentem.

Valná hromada také zvolila šestého člena. Stal se jím ekonomický expert Martin Tichý dosazený Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které pořádání celého projektu financuje. Poprvé v historii tak má ministerstvo svého zástupce ve valné hromadě. Ministryně také poukázala na skutečnost, že není v její kompetenci, aby dosazovala členy do valné hromady. Členové musí být řádně zvoleni stávající valnou hromadou.

Financí na sportoviště bylo a je dost

Ministerstvo poukázalo zejména na neefektivní hospodaření s finančními prostředky, které byly organizaci svěřeny. V loňském roce bylo poskytnuto 216 miliónů korun a odčerpáno bylo pouze 154 miliónů, přestože například na Ještědu musely být práce na skokanských můstcích, které mají přivítat příští rok Světový pohár a mají se tak stát jakousi zatěžkávací zkouškou před mistrovstvím světa, z finančních důvodů pozastaveny. Z letošních 161 miliónů bylo odčerpáno miliónů devět. "To jsou čísla, která hovoří za vše," řekl ředitel odboru investic ministerstva Michal Pilin. Ze státního rozpočtu navíc na dostavbu zimních areálů poputuje dalších 700 miliónů korun.

"Naskakujeme do finále," citovala ministryně Kateřinu Neumannovou, kterou jako první do role prezidenta organizačního výboru navrhl premiér Mirek Topolánek. Zvládne vůbec Neumannová bez zkušeností tak náročnou akci jako je uspořádání mistrovství světa? "Nikdo se neptal pana Kumpošta, zda dokáže s financemi pracovat, ale když je zvolena Kateřina Neumannová, padají tyto otázky hned," zastala se Neumannové Kuchtová. Ministryně nakonec zopakovala, že důvodem odvolání Kumpšta byla neschopnost předložit dokumenty o vyúčtování všech projektů, do nichž tekly finanční prostředky a projevila naději, že úspěšná olympionička svou novou roli zvládne.

Reklama

Související témata: