Hlavní obsah

FIS potrestala trio rakouských hříšníků z Turína na dva roky

VÍDEŇ

Mezinárodní lyžařská federace FIS dnes potrestala tři ze šesti rakouských hříšníků za dopingový skandál během loňských olympijských her v Turíně. Až do 21. listopadu 2009 nesmějí závodit běžci na lyžích Roland Diethard a Johannes Eder, třetí potrestaný Martin Tauber už ukončil kariéru. Všem rovněž FIS zpětně anulovala výsledky a odebrala prémie dosažené od loňského 18. února.

Článek

Ačkoli rakouští běžci ještě se dvěma biatlonisty neměli v Turíně pozitivní dopingový test, italská policie u nich při razii našla několik předmětů sloužících k nedovolenému zvyšování výkonnosti. FIS to vyhodnotila jako prohřešek proti pravidlům o dopingu a přistoupila k dvouletému zákazu činnosti.

Čtvrtého běžce zapleteného do aféry Jürgena Pintera sankce od FIS minuly. Zbývající trojice má nyní tři týdny na to, aby se případně odvolala k mezinárodní arbitráži v Lausanne.

Ta bude každopádně řešit už odvolání zmíněných rakouských sportovců proti doživotnímu vyloučení z olympijských her, o čemž už v dubnu rozhodl Mezinárodní olympijský výbor. Na celý skandál těžce doplatil i rakouský svaz, neboť dostal od MOV rekordní pokutu milión dolarů.

Reklama

Související témata: