Hlavní obsah

Ahonen se rozloučil při exhibici se skokanskými můstky

LAHTI

Přes jedenáct tisíc lidí včetně jeho nedávných soupeřů se přišlo naposledy podívat na to, jak skáče slavný Janne Ahonen. Bývalý mistr světa a vítěz Světového poháru se rozloučil s kariérou po sezóně v březnu a ve středu v rodném Lahti uspořádal velkolepou exhibiční rozlučku.

Článek

Jednatřicetiletý Ahonen pozval do areálu Lahti, kde se před téměř dvaceti lety poprvé spustil ze skokanského můstku, své dlouholeté soupeře a přátele ze světa skoků. Podle agentury APA nechyběli Polák Adam Malysz, Japonec Noriaki Kasai, Švýcar Andreas Küttel, Němci Martin Schmitt a Georg Späth či Andreas Goldberger s Andreasem Widhölzlem z Rakouska.

Hlavní hvězdou akce však byl oslavenec, jenž nezapřel duši šampióna a nejdelším skokem dne přes 90 metrů svou poslední soutěž vyhrál. Ačkoli v době své aktivní kariéry ani při svých triumfech neopouštěl svou image muže bez emocí, bylo na Ahonenovi stejně jako při oficiálním ohlášení konce kariéry vidět dojetí. Však také ve středu po posledním skoku přiznal, že se musel bránit pohnutí.

Jeden z nejúspěšnějších skokanů historie ukončil kariéru dva roky před olympijskými hrami, na nichž se mu během jinak veleúspěšné kariéry nepodařilo získat zlatou medaili. Vedle dvou stříber ze ZOH má ve sbírce celkem pět titulů mistra světa, vyhrál 36 závodů Světového poháru, dvakrát získal velký křišťálový glóbus za celkový triumf v SP a jako jediný muž v historii zvítězil pětkrát na prestižním Turné čtyř můstků.

"Nevím, jestli já někdy takovouhle rozlučku uspořádám. Vždyť jsem ještě zdaleka svou kariéru neukončil," postaral se o výrok dne jiný legendární Fin Matti Nykänen, jenž příští týden oslaví 45. narozeniny. Kontroverzní skokan, který má za sebou už i pobyty ve vězení, stále soutěží mezi veterány a letos v únoru se stal ve své věkové kategorii mistrem světa.

Reklama