Hlavní obsah

Do Liberce se chystá rekordní počet týmů, nejvíc bude Rakušanů

PRAHA

Nejpočetnější výpravu na únorovém mistrovství světa v Liberci nebude mít tradiční velmoc klasického lyžování Norsko, ale Rakušané, kteří organizátorům přihlásili dohromady 91 účastníků šampionátu. Ještě před uzávěrkou přihlášek je jisté, že padne rekord v počtu přihlášených týmů, který zatím držel německý Oberstdorf.

Článek

V Liberci se na konci minulého týdne sešly přihlášky od 52 zemí, což je o čtyři více než před světovým šampionátem v Oberstdorfu v roce 2005. „A to se ještě očekává přihláška z Korey a Kazachstánu,“ uvádí organizační výbor mistrovství na svých stránkách.

Pořadatelé zatím registrují celkem 1196 závodníků a členů doprovodu, například Rusko a Švédsko ale dosud  v přihlášce neuvádí skokany a sdruženáře. Nejpočetnější skupinou sportovců jsou zatím běžci na lyžích (252 přihlášených) a běžkyně (155 přihlášených). Mezi skokany je prozatím nahlášených dvaasedmdesát závodníků a třiačtyřicet odvážných žen, na severskou kombinaci se chystá čtyřiašedesát závodníků.

Nenaplnilo se očekávání, že nejpočetnější výpravu pošlou do Liberce „vynálezci“ klasického lyžování Norové. Severská monarchie přihlásila tým s celkovým počtem 74 lidí (32 závodníků + 42 členů doprovodu) a největší výpravou se tak mohou pochlubit Rakušané, jichž přijede o sedmnáct víc. Z toho ale bude pětašedesát členů doprovodu. Český tým čítá 68 lidí (31 závodníků + 37 osob doprovod).

Ani v Liberci nebudou chybět vyslanci zemí, v nichž je klasické lyžování spíše exotickou zálibou. Po jednom závodníkovi vyšle Argentina, Venezuela, Trinidad a Tobago nebo Izrael, dva zástupce bude mít Brazílie či Indie. Čtyři sportovci přijedou z Íránu, tři závodníky vyšle Kyrgyzstán.

Reklama

Související témata: