Hlavní obsah

Bank na MS vůbec nepojede, Trejbala čeká zřejmě jen slalom

PRAHA

Nejlepší český Lyžař Ondřej Bank nepojede na mistrovství světa do Val d'Isere a nebude obhajovat desáté místo ze superkombinace. Důvodem je stále bolestivá jizva po zlomenině lýtkové a holenní kosti, kterou si přivodil před více než rokem při tréninku na sjezd v Kitzbühelu. Další český reprezentant Filip Trejbal se v týdnu podrobil operaci slepého střeva, ale do Francie pojede.

Článek

"Dneska jsem se rozhodl, že tam nepojedu vůbec," prohlásil Bank. Původně se svým bratrem a koučem Tomášem uvažovali, že by do Val d'Isere odjeli a rozhodli se až podle pocitů v trénincích. "Jenže se to vůbec nezlepšuje. Nejde to, nemá cenu to lámat přes koleno," prohlásil Bank. Lyžovat ještě zkoušel v týdnu ve Špindlerově Mlýně. "I kdyby se to ještě zlepšilo do týdne, nestihl bych se ani rozjezdit," uvedl.

Banka trápí jizva po otevřené fraktuře, která je citlivá a bolí ho v lyžařské botě. Zranění si přivodil na posledním skoku slavného Hahnenkammu. "Nenapadlo mě tehdy ani trochu, že se to tak povleče," připustil zklamání sedmadvacetiletý Bank, který měl ve své kariéře tři zlomeniny, kolenní vazy měl přetržené dvakrát a operací víc než deset.

Bank věří, že se dohromady

Nyní věří, že se dá dohromady do příští sezóny a připraví se důkladně na olympiádu, kde by měl obhajovat šesté místo z kombinace. "Kvůli tomu jsem to v podstatě zrušil. Chci na konci sezóny otestovat nové lyže a začít v klidu," prohlásil lyžař, jehož nejlepším výsledkem v SP je třetí místo v kombinaci ze začátku minulé sezony v Beaver Creeku. Na olympijských hrách i mistrovství světa byl nejlépe šestý rovněž v kombinacích.

Trebalovy problémy začaly v úterý před slalomem ve Schladmingu. Ještě týž den se juniorský mistr světa ve slalomu podrobil laparoskopické operaci slepého střeva. V pátek ho propustili z nemocnice a odjel domů. "Těžko říct, jak rychle se z toho dostanu, nebo za jak dlouho začnu trénovat. Říkali tak sedm až deset dní," řekl lyžař.

Trejbal sezónu proležel v posteli

Jakmile bude mít jen trochu možnost lyžovat, začne. Do Val d'Isere odjede. "Jak mi vyndali dren, tak už je to v pohodě, ani to moc nebolí," prohlásil. "A budu dělat všechno proto, abych stihl slalom, protože na nic jiného to nevypadá," uvedl český závodník.

Smutný je zejména z toho, že v letošní sezóně už je to jeho třetí patálie se zdravím. V prosinci si natáhl obě Achillovy šlachy, přes Vánoce měl infekční angínu a tři týdny bral antibiotika. "A teď tohle. Letošní sezóna je asi pryč, propásl jsem ji," litoval. Po mistrovství světa se totiž už jede pouze slalom v Kranjské Goře. "Všechno jsem to proležel v posteli," dodal Trejbal smutně.

Reklama