Hlavní obsah

Bauerův lauf: kolize se servismanem, tma v tunelu a příjemné snížení ztráty

PRAHA/TOBLACH

Nejlepší z českých běžců na lyžích v Tour de Ski Lukáš Bauer si po středeční etapě z Cortiny d’Ampezzo do Toblachu sice polepšil v průběžném pořadí jen o tři místa, přesto byl ale spokojený. Ztrátu na čelo závodu totiž stáhl o víc než půl minuty a před klíčovými závody jej od vedoucího Pettera Northuga dělí 39 sekund.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lukáš Bauer

Článek

Northug se vrátil do čela Tour poté, co ve finiši na stadiónu v Toblachu předčil Švýcara Colognu a Švéda Hellnera. Bauer projel cílem ve skupině pronásledovatelů a s patnáctým místem, a především výrazným snížením odstupu byl spokojený. „Určitě jsme smazali víc, než jsem si představoval. Reálně jsem myslel na patnáct vteřin, ale obával jsem se, že třeba nestáhneme vůbec nic,“ uvedl dvaatřicetiletý závodník na svých internetových stránkách.

Bauer potřeboval ve středečním závodu spolubojovníky, skupina, která vyrážela na trať kolem něj, ale příliš jet nechtěla. „Na dohled ale byla skupina s Němcem Angererem, kterou jsme pohltili po pěti kilometrech. Pak nás jelo asi deset a až na vrchol stoupání jsme špičku stahovali,“ líčil český běžec.

Na trati bývalé železnice závodníci projeli i dva tunely v celkové délce 600 metrů. „To bylo zpestření. V tom prvním mi ale chvíli trvalo, než jsem začal vidět,“ podotkl Bauer. Nejvíc ale znepříjemnil českému závodníkovi život německý servisman, když jej srazil při občerstvování. „Bylo to na 11. kilometru. Jel jsem v tu dobu ve skupině asi na čtvrtém místě a najednou jsem jel rozhozený asi 15 metrů za ostatními. Dva kilometry jsem byl naštvaný a dojížděl ztrátu. Přitom už loni platilo pravidlo, že se nesmí při občerstvení běhat, ale týmy to nedodržují,“ mrzelo Bauera.

Stěžejní desítka

V cíli se od člena německého týmu dočkal omluvy. „Alespoň jsem pak ušetřil síly, protože jsem nemusel skupinu táhnout,“ mávl Bauer rukou nad peripetiemi na trati. Po pádu dosáhl se svou skupinou vrcholu stoupání, cestou do Toblachu už ale nedokázali náskok vedoucích běžců příliš zmenšit. „Skupina poměrně spolupracovala, chvílemi ale byla strkanice. To když chtěl někdo vystřídat a nikdo jiný nechtěl dopředu a skoro se stálo. Měli jsme cukavé tempo a čelní skupinu moc nesjížděli,“ podotkl.

Ve čtvrtek čeká běžce v Toblachu závod na 10 kilometrů klasicky a Bauer se chystá na klíčovou bitvu o další posun pořadím. „Beru to tak, že to je stěžejní den. Paradoxně je asi lepší, že jsem dnes dojel v závěru skupiny, protože budu mít šanci po prvním pětikilometrovém okruhu ještě stihnout někoho, kdo bude akorát startovat,“ poznamenal k zítřejšímu programu.

Reklama