Hlavní obsah

Čeští sjezdaři zakončili SP senzačním triumfem v týmové soutěži

Čeští reprezentanti vyhráli senzačně na závěr Světového poháru ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu soutěž družstev. Ve finálovém závodu v paralelním slalomu čtveřice Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková, Ondřej Bank a Kryštof Krýzl porazila Švýcarsko.

Foto: Armando Trovati, ČTK/AP

Čeští lyžaři Ondřej Bank, Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková and Kryštof Krýzl (zleva) oslavují vítězství v týmové soutěži.

Článek

"Složili jsme výborný tým a všichni jsme jeli velmi uvolněně. Chtěla jsem si tento závod užít a to se povedlo. Je to hezké zakončení sezony," řekla Záhrobská spolupracovníkovi ČTK. "Ukázalo se, že tohle vyhovuje univerzálním lyžařům, kteří odmalička jezdí všechno, protože to bylo něco mezi slalomem a obřákem. Proto jsem nám věřil a potvrdilo se, že jsme se s tratí dokázali výborně vypořádat," uvedl Bank. "Tohle je pro nás pohádka," rozplýval se Krýzl.

Hlavním strůjcem nečekaného triumfu ve vyřazovacím závodu byl Bank, který porazil své soupeře ve všech čtyřech startech. Navíc ve finále zajel nejrychlejší čas 26,49 sekundy, čímž při nerozhodném stavu 2:2 zajistil týmu vítězství honorované částkou 22.500 eur (asi 570.000 korun). Neporažený Bank si vyjel osobní prémii 3250 eur (83.000 korun). "Hodně si cením, že jsem ve finále jel nejrychleji," řekl Bank.

"Češi jezdili opravu velmi dobře, musíme jejich triumf akceptovat. Soutěž družstev taková je, i malé týmy mohou vyhrát," prohlásil šéftrenér rakouské reprezentace Hans Pum. "Už jsme často v třicítce svěťáku a dneska jsme opět potvrdili, že to nebyla náhoda," uvedl Krýzl.

Ve finále české lyžařky se Švýcarkami těsně prohrály. Záhrobská po špatném startu podlehla Nadje Stygerové o 35 setin, Hrstková zaostala za Fabienne Suterovou o 37 setin. "Lucka nám tu všem dodala hodně dobré nálady," komentovala Záhrobská potěšeně příjezd Hrstkové.

Krýzl byl příjemně překvapený

V poslední dvojici bojoval Krýzl za nepříznivého stavu 1:2 proti Sandru Vilettovi, který udělal uprostřed trati chybu a dojel s téměř pětisekundovou ztrátou. "Cítil jsem před rozhodující jízdou tlak a byl jsem příjemně překvapený, jak jsem to zvládl. Tento typ závodu, kdy jedu proti někomu, mně osobně velmi vyhovuje. Věřím si v něm," řekl Krýzl. Časem 26,64 se přiblížil výkonu Banka, jehož finálový soupeř Marc Gini rovněž mezi brankami chyboval a byl diskvalifikován. Za Švýcarsko nestartoval vítěz SP Carlo Janka.

Na cestě do finále čeští lyžaři vyřadili Američany, Francii a také sjezdařskou velmoc Rakousko s hvězdami Benjaminem Raichem a Kathrin Zettelovou v sestavě, které nakonec v souboji s Chorvatskem získalo třetí místo. Za stavu 2:2 rozhodl čas Marcela Hirschera.

Češi vyhráli, ač byli do soutěže družstev nasazeni podle pořadí v Poháru národů jako nejhorší tým. "To ale rozhodně neznamená, že jsme nejhorší, což jsme ukázali," řekla Záhrobská. "Do budoucna máme super tým," dodala bronzová slalomářka z olympiády ve Vancouveru.

Soutěž družstev se tímto způsobem jela poprvé a stejný formát by se měl objevit na mistrovství světa příští rok právě v Ga-Pa. "I proto jsme stavěli silný tým, abychom získali zkušenosti," řekl rakouský kouč mužů Toni Giger. "Bylo to vzrušující a zajímavé. Tenhle formát je bezpochyby lepší než ten předešlý," řekl Raich.

V minulosti se týmová soutěž skládala ze závodů v super-G a slalomu. Každý tým dnes mohl do závodu nasadit maximálně šest lyžařů, Češi jako jedni z mála jeli pouze ve čtyřech.

SP ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):
Družstva - paralelní obří slalom:
1. ČR (Hrstková, Záhrobská, Bank, Krýzl), 2. Švýcarsko (Stygerová, Suterová, Gini, Viletta), 3. Rakousko (Kirchgasserová, Zettelová, Hirscher, Raich), 4. Chorvatsko.
Pořadí národů SP (muži+ženy):
1. Rakousko 9207, 2. Švýcarsko 7263, 3. Itálie 5093, 4. Francie 4428, 5. USA 4131, 6. Německo 4000, ...12. ČR 1013.

Reklama