Hlavní obsah

Kariéru Kosteličové ohrožuje vážná nemoc

ZÁHŘEB

Vážné onemocnění štítné žlázy ohrožuje kariéru jedné z nejlepších lyžařek současnosti Janici Kosteličové. Lékaři dokonce připustili, že pokud by Chorvatka pokračovala v aktivní sportovní činnosti, mohlo by onemocnění ohrozit i její život.

Foto: ČTK/AP

Chorvatka Janica Kosteličová má vážné problémy se štítnou žlázou.

Článek

Kosteličová v úterý navštívila záhřebskou nemocnici, kde si musela vyslechnout nepříjemný verdikt. Podle lékařů se její onemocnění spíš zhoršuje. "Janica je vážně nemocná a její léčba může trvat až rok a půl," citoval chorvatský deník Jutarnji list doktora Željka Sucura. "V současné chvíli je vyloučeno, aby pokračovala v tréninku a závodní činnosti," dodal Sucur.

Podle ošetřujícího lékaře by další sportovní aktivita mohla zavinit konec kariéry dvojnásobné majitelky Křišťálového glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru, v nejhorším případě by však mohlo dojít k vážnému ohrožení lyžařčina života.

Není důvod k panice

Kosteličová sama situaci uklidňovala na narychlo svolané tiskové konferenci. "Je to vyléčitelná nemoc a není důvod k panice. Moje srdce bije rychleji a snadněji se unavím, ale za pomoci léků a rehabilitace to lze překonat. Možná za dva, tři, čtyři týdny nebo dva měsíce," doufala královna slalomových svahů, která stále lehce trénuje. "Neohrožuje to moji kariéru," ujistila.

Problémy se štítnou žlázou měla trojnásobná olympijská vítězka poprvé v září. Při tréninku v Zermattu jí přepadly bolesti a nemocnou ji musel do nemocnice dopravit vrtulník. Pak následovaly endokrinologické testy. Ty zjistily hormonální nerovnováhu, kterou podle spekulací chorvatských médií mohly zavinit operace kolena v rychlém časovém sledu.

Operace pravého kolena má za sebou Kosteličová čtyři a to během sedmi měsíců. To prý může s problémy se štítnou žlázou úzce souviset. Protože příčina není zatím jasná, média spekulují o tom, že jí mohla uškodit krátká doba mezi zákroky. Třetí podstoupila v červenci, další už 5. října.

Sezóna alpským lyžařkám už začala před necelými dvěma týdny v Söldenu, Kosteličová se chtěla zapojit 27. prosince v rakouském Lienzi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.