Hlavní obsah

S koučem Sudové se talentovaná Vaculíková neshodla, trenéra si našla v USA

Praha

Místo svého největšího úspěchu má spojené i s těžkým zraněním. Po téměř dvouleté rehabilitaci má talentovaná lyžařka v boulích Tereza Vaculíková spravené koleno, nového trenéra a touhu pokračovat ve strmém vzestupu své kariéry.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lyžařka v boulích Tereza Vaculíková.

Článek

Brněnská rodačka už v šestnácti letech jela závod Světového poháru, o rok později byla nejmladší českou olympioničkou ve Vancouveru. Do paměti fanoušků se zapsala tvrdým pádem, po němž skončila obličejem na sjezdovce, ale i statečným dokončením jízdy, za což ji diváci aplaudovali.

„Byla to úžasná zkušenost, která mi psychicky neuvěřitelně pomohla. Naučila jsem se nevnímat davy kolem kopce. I díky tomu přišla za rok má nejlepší sezóna,“ vypráví.

Po bronzu zranění

Na mistrovství světa skončila jedenáctá, ve Světovém poháru brala i sedmé místo. Jenže následoval juniorský světový šampionát ve finském Jyväskylä. Jeden den velká radost z bronzu v klasickém závodě, druhý den duální jízdy a čtvrté místo vykoupené bolestí. „V semifinále jsem ucítila křupnutí v koleni,“ popisuje.

Diagnóza? Prasklý zkřížený vaz, naprasklý meniskus, operace hned po návratu. Minulou zimu ještě věnovala rekonvalescenci, do letošní sezóny vstoupí už s novým vedením.

Měsíc v Americe

Spolupráce s Radkem Herotem, který vede dlouholetou českou jedničku Nikolu Sudovou, neklapala. „Nedohodli jsme se na tréninkových metodách, každý jsme měli jiné představy,“ říká Vaculíková. Kvalitních specialistů mnoho není, a tak dvacetiletá lyžařka obrátila svoji pozornost do Ameriky a oslovila Pata Deneena, otce mistra světa z roku 1999.

Absolvovala měsíční kemp v USA, sezóna v boulích jí začne 15. prosince. S krajankou Sudovou si během ní moc radit nebude. „Nikolu jsem dlouho neviděla. Nejsme nepřátelé, pozdravíme se, ale budeme fungovat samostatně,“ tuší.

Reklama