Hlavní obsah

Vonnová vyhrála ve Svatém Mořici i druhý superobří slalom sezóny

Svatý Mořic
Aktualizováno

Američanka Lindsey Vonnová vyhrála i druhý superobří slalom v této sezóně Světového poháru. Ve Svatém Mořici porazila o 37 setin sekundy vedoucí ženu seriálu Tinu Mazeovou, která tak na svůj premiérový triumf v této disciplíně stále čeká.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Lindsey Vonnová na trati superobřího slalomu.

Článek

"S jízdou jsem velice spokojená. S větrem jsem měla trošku smůlu, ale dobré. Vítězství v super-G je můj velký cíl," řekla Mazeová.

Slovinka Mazeová v pátek ve Svatém Mořici ovládla superkombinaci a v jejím rámci opanovala i super-G. Dnes ale na trati, která byla kvůli špatné viditelnosti a silnému větru zkrácena, na Vonnovou nestačila. Třetí skončila s vteřinovou ztrátou další Američanka Julia Mancusová.

"Včera jsem byla v super-G příliš pasivní a ve slalomu pak jela na plné riziko. Ale jak vždycky říkám, včera je včera a dnes je dnes. Měla jsem velkou motivaci," uvedla Vonnová, která páteční superkombinaci po chybě ve slalomu nedokončila.

Mazeová zvýšila svůj náskok v čele průběžného pořadí na 163 bodů. Vítězka tří letošních závodů má 577 bodů, druhá je dnes pátá Němka Maria Höflová-Rieschová.

Vonnová se s 410 body vrátila na třetí příčku a v neděli hodlá svou bilanci znovu vylepšit. "V obřím slalomu snad dosáhnu na umístění v první desítce. Pro celkové pořadí to bude důležité," uvedla.

Zakletá disciplína

Mazeová se mohla stát šestou lyžařkou v historii, která dokázala ve Světovém poháru vyhrát každou disciplínu. Ve slalomu, obřím slalomu a sjezdu už triumfovat dokázala, superobří slalom pro ni ale zůstává zakletý. Kompletní sbírku dosud mají jen Švédky Pernilla Wibergová a Anja Pärssonová, Chorvatka Janica Kosteličová, Rakušanka Petra Kronbergerová a Vonnová.

Obhájkyně velkého Křišťálového globu Vonnová, jež v této sezóně v rychlostních disciplínách ještě neprohrála, oslavila 57. vítězství v SP v kariéře. V historickém pořadí ji na druhém místě dělí od první Rakušanky Annemarie Moserová-Pröllové jen pět výher.

Jediná česká reprezentantka na startu Klára Křížová závod nedokončila.

SP ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici (Švýcarsko):
Ženy - superobří slalom:
1. Vonnová (USA) 1:02,71 min.
2. Mazeová (Slovin.) -0,37
3. Mancusová (USA) -1,01
4. Suterová (Švýc.) -1,27
5. Höflová-Rieschová -1,31
6. Rebensburgová (obě Něm.) -1,45
7. Worleyová (Fr.) -1,64
8. Köhleová (Rak.) -1,72
9. Curtoniová (It.) -1,77
10. Sterzová (Rak.) -1,81
...Křížová (ČR) nedokončila
Průběžné pořadí superobřího slalomu (po 2 závodech):
1. Vonnová 200 b.
2. Mancusová 140
3. Mazeová 130
4. Höflová-Rieschová 90
5. Suterová 76
6. Rebensburgová 62
Průběžné pořadí SP (po 8 z 37 závodů):
1. Mazeová 577
2. Höflová-Rieschová 414
3. Vonnová 410
4. Zettelová (Rak.) 320
5. Mancusová 241
6. Gisinová (Švýc.) 199
...43. Záhrobská (ČR) 38

Reklama

Související témata: