Hlavní obsah

Vichřice odložila lety v Harrachově. Byla by otázka času, než někdo spadne, uznal Matura

Harrachov

Tříhodinové čekání obětavých fanoušků u dojezdu harrachovského můstku aspoň na jeden let v půl šesté jury milosrdně ukončila. Vzduchem při silných poryvech větru létalo kde co, ale pustit do těchto podmínek skokany by bylo příliš nebezpečné. Další pokus uspořádat závod Světového poháru v letech na lyžích přijde v neděli v 9 hodin ráno. Předpověď je příznivější.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sobotní závod Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově byl kvůli neustávajícímu silnému větru přeložen na neděli.

Článek

Skokané to ani s rozcvičováním nepřeháněli. „Vzhledem k tomu, jak počasí vypadalo, nehrotili jsme to. Bylo víceméně jasné, že se vítr neuklidní,“ věděl Jan Matura, nejlepší český skokan této sezóny.

Jury nejprve zrušila zkušební kolo, pak po půlhodinách posouvala rozhodnutí o zrušení závodu. I když naděje byla mizivá… „Nebyla jediná chvíle za odpoledne, kdy by se dal absolvovat aspoň jeden skok. Kvůli divákům jsme to rozhodnutí odkládali, ale bohužel jsme to museli odpískat,“ vysvětloval ředitel závodu a člen jury Josef Slavík.

Vítr byl proti

„Přitom celý leden tady nebyl jediný den, kdy by se nedalo skákat. Přijde víkend a taková spoušť. Tomu nerozumím,“ mrzelo Slavíka.

Vítr měl sílu chvílemi sílu přes 10 m/s, za hraniční je přitom považována hodnota čtyř metrů za sekundu. „Strašně rád bych ten závod odskákal, ale bylo by to opravdu nebezpečné. Byla by otázka času, než někdo spadne,“ uznal Matura, který si čekání vyplňoval střídavě poslechem hudby a debatami s ostatními skokany.

Poděkování fanouškům

Po oznámení o zrušení závodu skokané šli poděkovat a poklonit se divákům, kteří v silném nečase vydrželi čekat. „Lidi mají můj obdiv. Všem fanouškům děkuju, snad si v neděli závody užijou,“ velebil osm tisíc obětavých diváků.

V neděli je šance na úspěšný průběh soutěží větší. Na devátou je plánovaný první závod, ve 14 hodin by měl proběhnout druhý. „Prognóza je na časy závodů lepší, věřím, že se odskáčou oba,“ doufá Slavík. „Dva závody za den se dají zvládnout. Samozřejmě, kdyby se to natahovalo, sebere to energie víc,“ dodává Matura.

Reklama

Související témata: