Hlavní obsah

Extáze fanoušků biatlonistům svědčila, na víkend lístky ještě jsou

Nové Město na Moravě

Všichni mluví o životním zážitku. Závodníci, trenéři i diváci. Biatlonové šílenství na Vysočině umocnila česká medaile hned z prvního závodu mistrovství světa. Přestože teploměr ukazoval pět stupňů pod nulou, dorazilo na něj 27 tisíc lidí. Skoro třikrát víc, než běžně žije v Novém Městě na Moravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Čtvrteční bronz české smíšené štafety v biatlonu - zleva Veronika Vítková, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová - je tou nejlepší pozvánkou na víkendové závody světového šampionátu.

Článek

Šanci vidět na vlastní oči hrdiny bronzové štafety i celou světovou elitu dávají také víkendové sprinty i stíhačky. Na každý den jsou k dispozici ještě zhruba tři tisícovky vstupenek. „Lze je koupit přes internet i přímo v pokladnách areálu. Medaile je pro české fanoušky určitě tím nejlepším impulzem, proč přijít buď na tribunu nebo k trati. Kdybychom měli vyprodáno i o víkendu, byla by to nádhera," uvádí šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

Diváci mohou důležitým faktorem závodů, ukázalo se to už pří smíšené štafetě. „Bylo to nádherné. Už když jsme přijeli na stadión a začali všichni křičet, tak běhal mráz po zádech," řekla Veronika Vítková . „Na střelnici to byl fakt velký kotel. Tady jsou lidé slyšet jako nikde jinde na světě a že jsme jim udělali radost, to je přece od nás pěkné," smál se strůjce českého bronzu Ondřej Moravec.

V hledišti převažovaly české vlajky, ale vedle tradičních biatlonových zemí jako Německo, Rusko, Francie či Norsko měly zastoupení třeba i zástavy Japonska či USA. Především na trati pak diváci hnali české pestrobarevné kombinézy dopředu. „Tam to byla určitě naše velká výhoda," řekl trenér Ondřej Rybář a ocenil, že když vyprodané hlediště vřelo při střelbě, právě čeští muži ukázali nervy ze železa.

Diváci se nejprve ztišili a při každém přesném českém zásahu do terče zabouřili nadšením. „Kulisa byla ideální, reakce závodníků dobré. Snad dokážeme dál dělat radost fanouškům i sobě, i když v sobotu jde na start čtyřicet lidí, kteří můžou snít o medaili," tvrdí trenér mužů Rybář. Patří mezi ně i Češi. „Sobotní závod je startovní čárou pro ten další. Kdyby se nepovedl, jsou hned dva v pytli. O to bude tíha na startu těžší," připomíná Moravec.

„Tlak bude zase velký, ale z mixu už víme, že dokážeme se špičkou jet a tu svou vytouženou placku už máme, takže by nás nemělo nic trápit," říká Vítková. „Cítil jsem, že ta první disciplína může být alfou a omegou toho, jak se bude na české vystoupení na mistrovství nahlížet. Samozřejmě, před muži i ženami je ještě po pěti závodech, ale tu medaili nám nikdo neodpáře," tvrdí trenér žen Jindřich Šikola.

Reklama

Související témata: