Hlavní obsah

Razým dvakrát bodoval. Navzdory karambolu nevzdává boj o finále SP

Lahti

Příjemné zprávy od běžců, týden po mistrovství světa. Na 88. Ski Games v Lahti zajel Lukáš Bauer na klasické distanční patnáctce nejlepší výsledek sezóny, skončil jen 7,9 vteřiny od stupně vítězů čtvrtý. Dvakrát bodoval i Aleš Razým. Už v sobotním volném sprintu (30.) a poprvé v životě také na klasické intervalové distanci (28.).

Článek

A ještě Karolína Grohová skončila ve sprintu 32., těsně od postupové třicítky. Podle představ neuspěli jen Dušan Kožíšek (36. ve sprintu) a v obou startech Eva Vrabcová-Nývltová (52. ve sprintu, 45. na 10 km klasicky)

Razým výsledky potvrzuzje svoji nejlepší sezónu. Pouze karambol ho zastavil od zcela jistě lepšího bodového zisku ve sprintu. Ve čtvrtfinálové jízdě se srazil s Finem Lassilou, poté byl diskvalifikován a obsadil vinou toho poslední 30. místo. Přitom v kvalifikaci byl 28. a předstihl i skvělé borce Pellegrina, Petersona nebo Colognu.

Tady je Razýmova verze srážky: „Jeli přede mnou tři vedle sebe. Já se blížil zezadu rychlejc, zkusil jsem to vnitřkem. Lassila je pořízek, nenechá si nic líbit, nepovolil, přetlačovali jsme se, já mu asi najel na lyže, on spadnul, pak mě skopnul..."

V případě postupu z rozjížďky se český lyžař mohl přiblížit vytoužené padesátce průběžného pořadí, která zajišťuje start na finálovém trojboji Světového poháru ve Falunu. Teď mu po neděli schází 46 bodů, které musí získat příští týden. „Mrzí mě to, chtěl jsem vyjet víc bodů, pár sprinterů mi tam naskákalo. Musel bych teď dohnat hodně bodů. Buď být někde do desítky, nebo vyžrat prémie na padesátce na Holmenkollenu, jestli ji pojedu."

Přitom i v klasické patnáctce v Lahti se mu dařilo. „Před závodem jsem se cítil dobře a rychle rozjetý. To bývá, že se ti pak ale při závodě jede mizerně. Snažil jsem se vyjet kopce efektivně a ve vejci jet dolů rychleji než ostatní. Nahnal jsem vždycky něco, lyže mi šly skvěle. Někde do kopce, kde to na slunci bylo rozsypaný, tam jsem hloupě smekal, nesrovnal se do techniky, to ještě neumím. Výsledku si cením, oproti Tour (30.) jsem nemohl nikde hákovat a musel si to dojet za sebe."

Česká výprava přeletěla do Osla, Razým se vydá sám za nadějí na středeční klasický sprint do Drammenu. „Zkusím to ukvrdlat, i když tam bude silná norská národní skupina. Kdybych jel jako ve Vesci (17. v lednu na SP, pozn. red.), mohlo by to vyjít. Ze startu je tam kopec, pak rovina, velbloudi, pak znovu ten samý kopec nahoru."

Spolu s ostatními pak startují o víkendu na Holmenkollenu na 50 km/resp. 30 km ženy. Další středu se ještě jede další klasický sprint ve Stockholmu.

Reklama