Hlavní obsah

Libanonští lyžaři na trávě zpestřili světové závody ve Štítné

Štítná nad Vláří

Návrat krále, objevy s vůní exotiky i tradiční české úspěchy nabídlo první měření sil nové sezóny kompletní světové špičky v lyžování na trávě. Ve Štítné nad Vláří na Zlínsku se jely tři závody FIS, což byla ochutnávka atraktivního lyžařského odvětví před úvodním světovým pohárem, který je na programu už o nadcházejícím víkendu v Předklášteří.

Článek

Největší český výsledek zajel zkušený Martin Štěpánek. Ve slalomu nenašel přemožitele a připsal si skalp i loňského držitele křišťálového globu Eduarda Fraua z Itálie. Ten se stal s jedním triumfem a dvěma druhými místy králem valašského svahu. Štěpánek byl ještě třetí v obřím slalomu.

České ženy dokompletovaly sbírku z pódia, za vítěznou Italkou Antonellou Manzoniovou dojela v superG druhá Adéla Kettnerová a třetí Zuzana Gardavská. Celková vítězka světového poháru 2011 se už věnuje lyžím jen občas, po práci, celý seriál nejezdí. Obří slalom i slalom vyhrála Anna Lena Portmannová z Německa.

„Závody měly velmi dobrou úroveň, přijela téměř kompletní mezinárodní špička," hodnotil výsledky asistent reprezentačního trenéra Vladimír Novotný.

Trápí se zatím historický dominátor této disciplíny Jan Němec. Po loňské operaci kolene a stehenního svalu stále trpí bolestmi a chybí mu obvyklá vyježděnost. Nejlépe byl čtvrtý v superG, pak šestý ve slalomu a sedmý v obřím slalomu.

Další elitní Češi dopadli následovně: Lukáš Kolouch dojel nejlépe pátý v obřím slalomu, Jan Gardavský byl pátý ve slalomu a sedmý v superG.

Atraktivní zpestření přinesla premiéra libanonského týmu. Lyžařští instruktoři z tamějšího luxusního vysokohorského střediska Faqry se po necelých dvou letech přípravy na trávě vydali do světa. Jediný dokončil závod Ghady Gadem jako 29., předposlední v superG. Tři borci se vracejí domů v sádře...

„Jezdit ale umějí. Samozřejmě za týden se to na trávě nenaučí, ale pokud se tomu budou vážně věnovat, za dva roky mohou jezdit okolo dvacítky," odhaduje jejich možnosti kouč Novotný. „Moc se nám tady líbilo, rádi bychom pozvali vaše trenéry k nám na tréninkové kempy, abychom se něco přiučili," řekla Rita Maalouf, vedoucí libanonské výpravy. Právě ve Faqře se jede za dva týdny poprvé Světový pohár.

Reklama