Hlavní obsah

Ruské biatlonistky vyhrály štafetu, Češky desáté

HOCHFILZEN (Rakousko)

Ruské biatlonistky získaly po dvou letech titul mistryň světa ve štafetě. V rakouském Hochfilzenu vyhrály suverénně závod na 4x6 kilometrů, v souboji o stříbro Němky porazily o dvanáct sekund Bělorusky. České reprezentantky skončily desáté, těsně za svým vytyčeným cílem.

Článek

České závodnice dobře střílely, ani jedna nemusela absolvovat trestné kolo, i když každá jednou dobíjela. Běžecky však na soupeřky nestačily. Oproti loňskému MS i svému cíli si o místo pohoršily. Ze šesté pozice se mohly v konkurenci 19 týmů radovat Slovenky.

"Z výsledku jsem zklamaný," přiznal trenér Jiří Holubec. "Současně však musím říci, že holky podaly zcela jistě nejlepší výkon ve štafetách během této sezóny," řekl.

Ruské kvarteto bylo už od první předávky v čele, na střelnici se dlouho nezdržovalo a rozhodující náskok mu zajistila na druhém úseku Světlana Išmuratovová. V polovině závodu Rusky vedly již téměř o půl minuty a Anna Bogaliová s finišmankou Olgou Zajcevovou vedoucí pozici udržely.

Zajcevovou svírala nervozita

Zajcevovou však svírala nervozita a terče sestřelila až po vyčerpání všech náhradních nábojů. "Když jsem musela dobíjet, srdce mi tlouklo jako zvon. Cítila jsem šílený tlak, všechny jsme to zlato moc chtěly," řekla ruská finišmanka. Čistě však nestřílely ani její pronásledovatelky.

Norky bez nemocné hvězdy Liv Grete Poiréeové pohřbily šanci na obhajobu titulu na druhém úseku a nakonec skončily páté. Němky musely dohánět střelecký výpadek dvojnásobné šampionky Uschi Dislové, která štafetu rozbíhala, ale už na druhé předávce byly za Ruskami druhé.

Poslední z nich Kati Wilhelmová pak svedla boj o stříbro s Olenou Zubrilovovou. Na poslední střelbě Běloruska sestřelila terče až s pomocí všech náhradních nábojů, zatímco německá finišmanka dobíjela jen jednou.

Faltusová první kolo přepálila

České kvarteto rozbíhala Lenka Faltusová, ale první kolo přepálila a po stojce ztratila hůlku. Tak rychlou štafetu prý ještě nikdy neběžela. "To nebyl normální závod, to byl megasprint," řekla. Z dvanáctého místa pak český tým vytáhla na desáté Zdeňka Vejnarová a třetí v pořadí Irena Česneková předávala již jako sedmá.

"Z ležáku jsem měla strach, ale naštěstí jsem dobíjela jen jednou. Stojka mi krásně padala. Jsem ráda, že se mi podařilo udržet kontakt," uvedla nejzkušenější Česneková. Trápící se Kateřina Holubcová neměla síly a v cíli uzavírala první desítku. Na vítězné Rusky česká štafeta ztratila dvě minuty a 22 sekund, za devátým Bulharskem zaostala o sedm sekund. "Nebyla jsem schopná zrychlit. Nejde mi to," řekla Holubcová.

Německé biatlonistky díky dnešnímu stříbru přidaly na konto své výpravy již osmou medaili ze sedmi závodů. Druhé je v pořadí zemí Norsko a Česká republika figuruje díky senzačnímu zlatu Romana Dostála na čtvrtém místě.

Výsledky - ženy, štafeta na 4x6 km:
1. Rusko (Pylevová, Išmuratovová, Bogaliová, Zajcevová) 1:13:44,4 (0 tr. kol), 2. Německo (Dislová, Apelová, Henkelová, Wilhelmová) -41,4 (1), 3. Bělorusko (Ivanovová, Nazarovová, Ananková, Zubrilovová) -53,2 (1), 4. Francie 1:23,7 (0), 5. Norsko -1:34,4 (2), 6. Slovensko -1:51,5 (0), 7. Ukrajina -2:07,7 (1), 8. Slovinsko -2:08,6 (0), 9. Bulharsko -2:15,0 (1), 10. ČR (Faltusová, Vejnarová, Česneková, Holubcová) -2:22,0 (0).

Reklama