Hlavní obsah

Medicínský zázrak Jansrud nazval svou výhru v super-G kýčovitou pohádkou

Soči

Loni v únoru ležel Kjetil Jansrud po pádu v superobřím slalomu na mistrovství světa v nemocnici s přetrženým zkříženým vazem v levém koleně, o 375 dní později se stal ve stejné disciplíně olympijským vítězem. Dnešním triumfem navázal na bronz ze sjezdu a jako první muž získal v Soči v alpských disciplínách dvě medaile.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Norský lyžař Kjetil Jansrud (uprostřed) označoval své vítězství v olympijském super-G za šílené.

Článek

„Tenhle okamžik jsem měl v hlavě po celou dobu, co jsem byl zraněný, po celou dobu rehabilitace," prohlásil osmadvacetiletý rodák ze Stavangeru. „Když to ale opravdu dokážete, je to stejně úplně něco jiného," radoval se Jansrud, jenž svou cestu z nemocniční postele k olympijskému zlatu označil za kýčovitou pohádku a ještě při vyhlášení vítězů stále kroutil nevěřícně hlavou.

„Je to úplně šílené. Vůbec jsem to nečekal," přiznal Nor, jenž na předchozích hrách ve Vancouveru získal stříbro v obřím slalomu. Při návratu se motivoval nápisy „Soči 2014" na náčiní a vybavení v rehabilitačním centru v Oslu. „Teď to tam budu muset jít všechno umýt. A napíšu tam Pchjongčchang 2018," smál se Jansrud, jenž se do Světového poháru vrátil až v listopadu.

V Soči šokoval už bronzem ve sjezdu, který fanoušci v Norsku slavili jako „největší comeback od dob Lazara". Týmový lékař Lars Engebretsen dokonce hovořil o medicínském zázraku.

Nikdy nepůjde sám

Velký fanoušek fotbalistů Liverpoolu Jansrud dostal od kapitána Reds Stevena Gerrarda podepsaný dres s vlastnoručním věnováním s odkazem na klubovou hymnu You'll never walk alone: „Pro Kjetila. Gratuluju k bronzu. Nikdy nepůjdeš sám." A norští komentátoři okamžitě začali plánovat, že zlatem si Jansrud vysloužil dres liverpoolské legendy Kevina Keegana.

Mezi legendy se zařadil i Jansrud. V superobřím slalomu prodloužil olympijskou nadvládu norských lyžařů a převzal štafetu po Kjetilu Andrem Aamodtovi, jenž triumfoval v letech 1992, 2002 a 2006, a Akselu Lundu Svindalovi, který vyhrál před čtyřmi lety ve Vancouveru.

Reklama