Hlavní obsah

Bývalá lyžařská hvězda Pärsonová se provdala za přítelkyni

Umea

Hvězda lyžařských svahů Švédka Anja Pärsonová se v sobotu provdala za dlouholetou přítelkyni Filippu Radinovou. Třiatřicetiletá olympijská vítězka z Turína, majitelka sedmi titulů mistryně světa a jedna z mála, která dokázala vyhrávat všechny disciplíny, měla svatbu s o osm let starší partnerkou u řeky Ume ve městě Umea, kde žijí a vychovávají dvouletého syna Elvise.

Foto: Profimedia.cz

Takhle Švédka Anja Pärsonová slavila bronz z olympijských her ve Vancouveru.

Článek
Fotogalerie

Pärsonová dlouho homosexualitu tajila. Až když na jaře 2012 ukončila kvůli problémům s kolenem kariéru, veřejně oznámila, že žije se ženou, a krátce poté porodila syna.

Obě si k obřadu vybraly datum 2. srpna 2014, kdy Švédsko hostilo Pride Parade, tedy průvod oslavující gay, lesbickou a bisexuální orientaci. "Velká událost s množstvím smíchu i slz, bylo to hodně emotivní," řekla serveru aftonbladet.se někdejší švédská politička Mona Sahlinová, která se obřadu zúčastnila.

Ve statistikách Světového poháru zůstalo Pärsonové zapsáno 42 vítězných závodů, získala šest medailí z olympiád a třináct z mistrovství světa. Švédskou sjezdařku proslavila i populární oslava vítězství skluzem po břiše zvaným "tučňák".

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.