Hlavní obsah

Snowboardista Nečas nečekaně postoupil na MS do finále slopestylu

Kreischberg

Český snowboardista Jan Nečas překvapil na mistrovství světa v Kreischbergu postupem do finále slopestylu. V dnešní kvalifikaci se mu vydařila první jízda, za níž dostal 77 bodů a postoupil ze čtvrtého místa přímo do středečních bojů o medaile. Tam prošlo z dnešních jízd osm mužů, o zbývající dvě místa se pojede ve středu v dopoledním semifinále.

Foto: Přemysl Vida

Jan Nečas

Článek

Třicetiletý Nečas je na čtvrtém mistrovství světa, dosud byl nejlépe ve slopestylu jedenáctý ve španělské La Molině v roce 2011. Před dvěma lety skončil desátý na MS v kanadském Stonehamu v Big Airu. Ve Světovém poháru však byl v kariéře ve slopestylu jen třikrát ve třicítce, nejlépe skončil dvacátý před třemi lety opět ve Stonehamu. V elitní desítce nebyl nikdy v žádné disciplíně.

"Jsem strašně spokojenej, postoupit přímo do finále, to je sen. Jsem nadšenej," usmíval se Nečas. Trať v Kreischbergu mu prý seděla od prvního tréninku. "Věřil jsem si, že by to mohlo jít do semifinále. První jízda mi sedla, sice tam byly drobné chyby, ale jak ta trať byla ledová, tak lidi padali, to mi pomohlo. Ale už teď mám jistou desítku, bomba," radoval se.

Druhou jízdu si užil

Po první jízdě věděl, že semifinále má jisté, tak si druhou jízdu užil. A mohl dostat ještě víc bodů, nebýt pádu na posledním skoku. "Bylo to úplně super, první rail se mi vydařil lépe než v první jízdě. Na třetím skoku jsem se ale trochu vyzevloval, protože jsem si byl hrozně jistej, tak jsem ho malinko podcenil, šel jsem na paty a přisedl jsem si. Ale dobrý, jel jsem s klidnou hlavu, užil jsem si to, velká sranda," řekl.

Ví, že se může ještě zlepšit, ale řeči o medaili ho nechávají klidným. "Dají se tam přidat rotace na skocích, když to nebude úplně beton, trénoval jsem 'triply', ale uvidím, jak to budu cítit, co zařadím," řekl. Ve finále totiž už pojedou všichni na maximum. "Už není co ztratit, pojedou na krev, ale ke zlepšení je šance. Kdybych byl to pětky, tak by to bylo super," zasnil se.

V kvalifikaci byl nejlepší Fin Roope Tonteri, obhájce vítězství, kterého rozhodčí ohodnotili známkou 93,7 bodu.

Reklama

Související témata: