Hlavní obsah

Valenta se stěhuje za sněhem do Kanady

PRAHA

Zoufalý nedostatek sněhu na starém kontinentu pocítili před začátkem olympijské sezóny také akrobatičtí lyžaři. Skokan Aleš Valenta proto odlétá spolu s dalšími členy Eurotýmu na můstky do kanadského Apexu. "Vedle Číny je to momentálně jediné místo, kde se dá skákat," popsal situaci zlatý medailista z her v Salt Lake City 2002.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta

Článek

Nedostatečná sněhová pokrývka v Evropě donutila ke změně přípravy prakticky celou lyžařskou obec, Valenta a spol. ale na rozmary přírody doplácejí zdaleka nejvíc. "Potřebujeme ještě o něco lepší podmínky než třeba běžkaři. Na ledovci můstek nepostavíme. Když sníh je, dá se za ním dojet. Problém je, že momentálně není nikde. Proto ve čtvrtek letíme do Apexu. Skáče se ještě v Číně, ale tam jsme se nedohodli," uvedl český akrobat na středečním setkání s novináři.

V kanadském středisku se připravoval již na loňskou sezónu a s podmínkami byl maximálně spokojený. I přesto, že tam začal pociťovat problémy s bederní oblastí, které pak negativně ovlivnily průběh celé sezóny. "Věřím, že letos to bude jiné. Bolesti, které mě trápily, nemám. Zdravotních komplikací se nebojím," má jasno závodník liberecké Dukly.

Valenta před začátkem zimy doháněl tréninkové manko, které narostlo po operaci výrůstku na krční páteři. Vynechal zářijový start Světového poháru v australském Mt. Bulleru a původně neplánoval cestu ani na druhý díl seriálu v čínském Changchunu. "Poslední tréninková fáze ale byla výborná, takže jsem změnil stanovisko. Vynechat Austrálii bylo rozumné, zbytek seriálu pojedu," potvrdil účast na předvánočním podniku SP.

Do závodů v Číně zvládne i nejtěžší skoky

Obhájce olympijského zlata se nebojí, že by se do prvních závodů nestačil rozskákat. "Začátek bude pozvolný a určitě opatrnější. Loni jsem do toho vlétl po hlavě a za chvíli jsem byl zraněný. Letos začnu jednoduššími skoky, ale do Činy už budu skákat i ty nejtěžší," plánuje Valenta.

Štědrý den stráví po návratu z východu doma s rodinou. Ještě před Silvestrem ale odcestuje na další soustředění do Švýcarska a pak odletí za oceán k pokračování SP. Ze zámořské mise se vrátí koncem ledna a 5. února se představí českým fanouškům ve Špindlerově Mlýně, kde následně vyladí poslední drobnosti před vrcholem letošní sezóny - olympiádou v Turíně.

Valenta se již před časem nechal slyšet, že sportovní svátek letošní zimní sezóny nestaví výrazně výš než jiné podniky. "Je to závod stejné úrovně jako SP nebo MS. Samozřejmě to okolo z toho činí velkou věc. Ale především pro diváky. Závodníci to až tak nevnímají. Spíš naopak. Třeba Steve Omischl se v předolympijském shonu pojede odreagovat do Španělska na golf," podotkl při hovoru o svých třetích hrách.

Na olympijským můstcích se Valenta představí jako čerstvý 'třiatřicátník'. "Na konec kariéry ale nemyslím. S určitostí mohu říci, že už se neobjevím na hrách ve Vancouveru, ale do té doby je vše otevřené. Snad ale nedopadnu jako stále aktivní Argentinec Clyde Getty (nar. 22. září 1961 - pozn. red.). Ten skočí asi rovnou do rakve," uzavřel se smíchem před startem sezóny skvěle naladěný Valenta.

Reklama