Hlavní obsah

Janda vyhrál v Harrachově!

HARRACHOV (Semilsko)

Skokan na lyžích Jakub Janda vyhrál nedělní závod Světového poháru v Harrachově a získal své třetí vítězství ve Světovém poháru v sezóně. Vedoucí muž průběžného pořadí v neděli na můstku HS 142 vedl už po prvním kole a vedení uhájil před Finem Janne Ahonenem. Třetí skončil sobotní vítěz Andreas Küttel ze Švýcarska.

Článek

Bezprostředně po závodu Janda přiznal, že si po nevydařené sobotní soutěži, v níž skončil sedmý, hodně oddechl. "Musím říct, že to byl nejtěžší závod v životě. V sobotu jsem hodně chtěl, pokazil to a byl hodně zklamaný. Teď to vyšlo," uvedl Janda na tiskové konferenci. Ani tentokrát však nebyl úplně spokojený. "Mám pořád problémy s telemarkem. Budu to muset vypilovat v tréninku, nevím, kde se stala chyba," dodal.

Sedmadvacetiletý Janda se stal po jednadvaceti letech prvním českým skokanem, který vyhrál v Harrachově závod SP. Naposledy to z domácích skokanů dokázal Jiří Parma v roce 1984, který tehdy navázal na rok starý triumf Pavla Ploce. "Zvládl to a výsledek je tady. Celá republika na to čekala a teď to máme," usmíval slovinský trenér Vasja Bajc, který stojí za Jandovými úspěchy.

"Přál jsem Jandysovi, aby vyhrál, a jsem rád, že mu to vyšlo, protože skáče parádně," radoval se s hrstkou českých fanoušků mezi polskou masou i bývalý mistr světa v letech na lyžích Jaroslav Sakala. Už loni útočil Janda na velkém harrachovském můstku na vítězství, ale tehdy nakonec skončil třetí.

Fandila i babička

Skokan z Frenštátu pod Radhoštěm, který měl mezi diváky pod Čertovou horou početné rodinné zastoupení včetně babičky, vyhrál v sezoně už třikrát. Jeden triumf má z lyžařů ve Světovém poháru již jen běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

V prvním kole Janda skočil 138,5 metru, měl na kontě 141,3 bodu a před druhým vedl o šest desetin před Norem Sigurdem Pettersenem. Ze třetího místa útočil Fin Janne Ahonen a ve druhém kole Jandovu pozici loňský vítěz SP atakoval skokem dlouhým 140 metrů. Český favorit se ale dokázal na svůj pokus plně koncentrovat a přistál ještě o metr dál než Fin. Janda vyhrál o více než pět bodů a radoval se s lyžemi nad hlavou.

"Byl to ten starý Janda, který umí zvládnout svoje pocity, kontrolovat celkovou situaci," komentoval vítězství Bajc.

Ahonen měl problémy s technikou

Ahonen nebyl podobně jako Janda úplně spokojen se svými skoky. "Měl jsem trochu problémy s technikou, ale za druhé místo jsem samozřejmě rád," řekl Fin, který z Harrachova letí domů a před pokračování SP bude trénovat v Lahti. Nejúspěšnějším mužem, víkendu byl ale Küttel. "Dnešní první skok nebyl dobrý, takže jsem nakonec rád, že jsem se na stupně vítězů vůbec dostal," řekl Švýcar," který se na pódium dostal již počtvrté za sebou.

Do druhého kola postoupil z českých závodníků ještě Jan Matura, který byl skokem dlouhým 124 metrů po prvním skoku čtyřiadvacátý. "Chybí mi pět metrů do desítky, ale budou zase body a ve druhém kole se to může promíchat," doufal Matura. Přidal pak přes šest metrů a polepšil si na 15. místo. "Doma jsem chtěl trochu víc, ale nemusím se za sebe stydět," dodal.

Matura, bývalý sdruženář, skákal výborně v kvalifikacích, v sobotu byl celkově druhý. "Ukázalo mi to, že můžu být výš, takže mě to trochu i mrzí. Ale chci stoupat nahoru ve Světovém poháru, abych byl do patnáctky a nemusel skákat kvalifikace," řekl.

Mazoch má formu neformu

Další Češi ve druhém harrachovském závodu nebodovali. Hájek se dostal v prvním kole o půl metru za hranici sto dvaceti metrů a třicátá příčka mu unikla o dvě místa. "Zpozdil jsem odraz a hlava šla víc nahoru, než by měla, což mě trošku zabrzdilo. Tam jsem nechal ty dva, tři metry k postupu," řekl osmnáctiletý Hájek. "Není to výhra ani prohra," komentoval Hájek své výkony.

Za branami třicítky zůstal i Jan Mazoch. V kvalifikaci skočil dobře, ale v závodě ubral přes deset metrů. "Mám formu neformu. V tréninku skáču vyrovnaně třeba s Maturou, ale v závodě chybuji," řekl vnuk Jiřího Rašky. Před jeho pokusem se na chvilku hodně rozpršelo. "Říkal jsem si, co to udělá se stoupou, ale podmínky tě nesmí vůbec rozhodit," nechtěl se vymlouvat Mazoch.

Výsledky:
1. Janda (ČR) 287,1 b. (138,5+141 m), 2. Ahonen (Fin.) 281,7 (137,5+139), 3. Küttel (Švýc.) 268,6 (132+137,5), 4. Ljökelsöy 266,2 (133,5+135,5), 5. Pettersen (oba Nor.) 264,2 (139+130), 6. Ammann (Švýc.) 260,3 (136+130), 7. Malysz (Pol.) 257,6 (135+ 129,5), 8. Späth 254,8 (134+129,5), 9. Uhrmann (oba Něm.) 254,2 (131+133), 10. Okabe (Jap.) 253,8 (135+128,5), ...15. Matura 239,2 (124+132,5), 32. Hájek 102,4 (120,5), 47. Mazoch 84,7 (111,5). Doležal, O. Vaculík, F. Vaculík, Hlava, Koudelka, Sedlák (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace.

Reklama

Související témata: