Hlavní obsah

Prevce žene euforie. Skoky ve Slovinsku? Jak v Česku hokej, líčí šampión Sakala

Villach/Praha

Zrovna se svými svěřenci trénuje na můstku v rakouském Villachu, ale skokanská euforie z nedalekého Slovinska, kde už pátým rokem trénuje mladé talenty, k bývalému mistrovi světa v letech na lyžích Jaroslavu Sakalovi bez potíží doléhá. Vždyť Peter Prevc ve středu v Bischofshofenu zaútočí na triumf na Turné čtyř můstků a může ukončit sedmiletou rakouskou nadvládu.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Slovinský skokan na lyžích Peter Prevc po prvním kole závodu v Innsbrucku.

Článek

Prevc má náskok téměř dvaceti bodů. Může ho o triumf ještě něco připravit?

Snad jedině počasí, kdyby se měnil vítr jako v prvním závodě v Oberstdorfu.

Jak Slovinsko prožívá Prevcovo tažení za vítězstvím?

Hodně, ale ve Slovinsku jsou skoky přes zimu sportem číslo jedna, oni je sledují, ať se někomu daří, nebo ne.

Čím to, že skoky mají ve Slovinsku tak výsadní pozici?

Je to dané dlouhodobě, skoky mají postavení jako v Česku hokej, snad jen sjezdové lyžování, když vyhrávala Mazeová, bylo podobně sledované. Skokanů jsou tu stovky, taková základna jinde není. Z tohoto pohledu by výsledky mohly být lepší, kromě Prevce teď v desítce na Turné nikdo není. Ale je tu hodně silná mladá generace, mají propracovaný systém, každý rok se jim daří dostat děti z prvních tříd na můstky.

Sedm let vládli Turné Rakušané, občas byli terčem kritiky, že se pohybují minimálně na hraně pravidel. Bude pro skoky dobře, když teď vyhraje někdo z jiné země?

Pravda je, že se o tom mluví, ale já myslím, že to je jedno. Turné je svátek pro skokany i fanoušky, když vyhráli Janda s Ahonenem, stejně se nic nezměnilo. Snad jen to, že když Rakušané nebo Němci nevyhrají, investují do skoků ještě víc peněz, aby se na první místo vrátili.

V čem je Peter Prevc výjimečný? V sezóně vyhrává s obrovskou převahou.

Tady se razí, že nejdůležitější u sportu je rytmus pohybu, ten má suverénně nejlepší.

Důležitá je i hlava. Věřil jste, že unese tlak favorita na sledovaném Turné?

Jak ho znám, je neskutečně skromný, připomíná Adama Malysze. Má svůj cíl a neřeší, co se děje kolem. I jeho bráchové jsou stejní, s ničím se nepářou, jedou si svůj styl. Mají správný charakter.

Čekáte, že šestnáctiletý Domen Prevc svého bratra jednou překoná? Už byl ve Světovém poháru druhý.

On, ale klidně i prostřední brácha Cene, který v šestnácti letech vyhrával Alpský pohár. Pak se přibrzdil, ale takový je vývoj v pubertě, mění se muskulatura i trénink. Klidně se i Cene může za dva roky vrátit do špičky, mají příklad v Peterovi na tréninku i doma. Může to být za pět let slušná dynastie, jejich sestra vyhrává ve dvanácti letech všechny závody.

Jak dlouho plánujete ve Slovinsku setrvat vy?

V dubnu mi končí smlouva, vždycky ji obnovuju na sezónu, tak uvidím, jak to bude vypadat.

Reklama