Hlavní obsah

Snowboardista Černík skončil osmý v závodu SP v Leysinu

LEYSIN

Český snowboardista Martin Černík skončil osmý v pátečním závodu Světového poháru v Leaysinu v U-rampě a po čtvrtečním sedmnáctém místu tak potvrdil splnění mezinárodních kritérií pro účast na olympijských hrách. O jeho dodatečné nominaci se bude jednat, jelikož výpravu pro Turín Český olympijský výbor (ČOV) schválil již ve čtvrtek. Další český reprezentant Pavel Brůžek skončil na 37. místě.

Článek

Závod se vydařil německým freestylistům. Vyhrál Jan Michaelis, který se díky tomu dostal do vedení v průběžném pořadí SP, před Norem Halvorem Lunnem. Další Němec Xaver Hoffmann skončil třetí. Soutěži žen kralovala Polka Paulina Ligocká.

Černík se podruhé v kariéře dostal v závodu FIS do finále a měl ze svého výkonu radost. "Zajel jsem fakt skvěle. Neměl jsem pres v hlavě a lítal vysoko," řekl Černík po svém nejlepším umístění v soutěži FIS v U-rampě. Jeho dosavadním maximem bylo dvanácté místo z Itálie před šesti lety.

Ve své jízdě devětadvacetiletý Černík předvedl dvakrát čistý skok, dvakrát otočku o 720 stupňů a jednou to samé pozadu. "Ještě se mi nepovedla jízda, kterou bych chtěl zajet na olympiádě, ale dvě třetiny už jo," řekl. V záloze má minimálně ještě jeden těžký trik, otočku vpřed o 900 stupňů. "Na to potřebuji být o něco rychlejší, což tady nebylo možné," konstatoval Černík, kterému před finále pomohl norský trenér půjčením vosků.

Černík se do SP vrátil loni kvůli olympijské kvalifikaci po čtyřech letech a rok a půl mu trvalo, než se prosadil. "Máš balík triků a schopností, které buď v daný moment předvedeš a povede se ti nebo ne. Jestli tě někdo zajede a porazí, tak je to tvoje chyba, že nejedeš líp," řekl snowboardista z Hradce Králové.

Výsledky:
Muži:
1. Michaelis (Něm.), 2. Lunn (Nor.), 3. Hoffmann (Něm.), 4. Austbo (Nor.), 5. Sterner, 6. Sandy (oba Švéd.), ...8. Černík, 37. Brůžek (oba ČR).
Pořadí SP (po 8 z 9 závodů):
1. Michaellis 3160 bodů, 2. Hoffmann 2920, 3. Autti (Fin.) 2400, ...33. Černík 682,4, 80. Brůžek 67,1.
Ženy:
1. Ligocká (Pol.), 2. Pesková (Švýc.), 3. Rodriguezová (Fr.), 4. Brownová (N. Zél.), 5. Schulerová (Švýc.), 6. Alzinaová (Fr.).
Pořadí SP (po 8 z 9 závodů):
1. Pesková 4560, 2. Vidalová (Fr.) 3000, 3. Ligocká 2950.

Reklama