Hlavní obsah

Ghedina končí s lyžováním, bude závodit v autech

MILÁN

Slavný italský sjezdař Kristian Ghedina v 36 letech končí s lyžařskou kariérou. Sportu se však chce věnovat nadále, z bílých svahů se přesune na závodní okruhy. Podle svých slov by měl jezdit italský šampionát vozů Super Tourismo a také ve formuli 3000. "Rozhodl jsem se skončit už po olympiádě. Udělal jsem to s těžkým srdcem," řekl listu Gazzetta dello Sport.

Článek

Ghedina během své kariéry vyhrál třináct závodů Světového poháru. Dvanáctkrát kraloval sjezdu, jednou zvítězil v superobřím slalomu.

S uplynulou sezonou byl podle svých slov spokojen, a proto měl pochybnosti, zda nemá pokračovat. "Nakonec jsem se vzhledem ke svému věku rozhodl skončit, také kvůli mým zádům. Navíc když dostanete možnost závodit s auty, musíte ji využít, protože už víckrát nemusí přijít," prohlásil Ghedina.

Náklonnost k automobilovým závodům získal díky přátelstvím s bývalým jezdcem formule 1 Alexem Zanardim. "Hodně se v mé nové kariéře angažuje," uvedl.

Ghedina má ve sbírce také dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili z mistrovství světa. Na olympiádě nikdy na stupně vítězů nevystoupil, jeho nejlepšími výsledky byla šestá místa v kombinaci v Albertville a ve sjezdu v Naganu.

S 29 medailovými pozicemi má nejlepší bilanci ve sjezdech Světového poháru před Rakušanem Hermannem Maierem (25). Letos v Turíně nesplnil roli italské medailové naděje ve sjezdu a skončil třiadvacátý.

Reklama