Hlavní obsah

Basketbalisté na úvod ME prohráli s Němci až po prodloužení

PALMA DE MALLORCA/PRAHA

Česká basketbalová reprezentace odstartovala mistrovství Evropy ve Španělsku prohrou s Německem 78:83 po prodloužení. Češi byli v pondělí favorizovanému soupeři vyrovnaným partnerem a ještě v poločase vedli 31:25. Pak ale začala úřadovat hvězda Němců Nowitzki a vicemistři Evropy otočili vývoj utkání. Po trestných hodech Sokolovského se muselo prodlužovat, v nastavení byli úspěšnější Němci.

Článek

Český tým, který se na kontinentálním šampionátu představil po osmi letech, měl skvělý start. Starosta vyhrál úvodní rozskok a Luboš Bartoň přes bránící hvězdu soupeře Nowitzkiho vstřelil první koš utkání. Němci se trefili až za stavu 0:5 a v průběhu první čtvrtiny neustále dotahovali náskok soupeře.

Devětadvacetiletý rodák z Würzburgu Nowitzki se navíc v závěru první čtvrtiny nechal vyvést z rovnováhy důslednou obranou Jakuba Houšťky, v první čtvrtině hvězda Dallasu ofenzivně spíše mlčela. I ve druhé čtvrtině se favorit nemohl prosadit a Češi udrželi nad vicemistry Evropy vedení až do přestávky.

I po přestávce úřadovala spolehlivá česká obrana a Němci se stále museli dívat soupeři na záda. Kouč Dirk Bauermann vytrvale hnal své svěřence do ofenzívy. Favorit zabral a do poslední čtvrtiny šel už za dvoubodového vedení. Němci ale nezvládli dramatický závěr a Sokolovský šest sekund před koncem dvěma proměněnými trestnými hody zařídil prodloužení.

Do něj už nemohli nasotupit vyfaulovaní Welsch, Whitfield a Benda. V nastavení byli úspěšnější Němci, nejužitečnější hráč poslední sezóny NBA Nowitzki nastřílel celkem 35 bodů. V poslední půlminutě rozhodčí odpískali přísný útočný faul Jakuba Houšťky a favorit už vedení nepustil.

Do osmifinále postoupí ze základní skupiny tři týmy a přestože jsou Češi považováni za outsidera skupiny, dobrý výkon proti Německu jim může pomoci zvednout sebevědomí. Před osmi lety skončil český výběr na ME na děleném 9. místě. V úterý se Češi utkají s Litvou.

Výsledek - skupina C:
ČR - Německo 78:83 po prodloužení (14:12, 31:25, 44:46, 74:74)
Body: Welsch 22, Bartoň 14, Houška 12, Benda 11, Starosta 6, Sokolovský a Nečas 5, Whitfield 3 - Nowitzki 35, Demirel 18, Okulaja 13. Rozhodčí: Zavlanos (Řec.), Coelho (Port.), Latiševs (Lot.). Fauly: 28:23. Pět chyb: Benda, Whitfield, Welsch (všichni ČR). Trestné hody: 24/16 - 35/25. Trojky: 6:6. Diváci: 4000.

Reklama

Související témata: