Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha se s Euroligou rozloučily vítězstvím

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve svém posledním letošním vystoupení v Evropské lize porazily chorvatský Šibenik 69:59. Ani středeční výhra v závěrečném duelu základní skupiny však nemohla nic změnit na tom, že Pražanky nezopakují loňskou účast ve vyřazovacích bojích. Ve skupině ale neskončí poslední, na páté místo je posunula lepší bilance v utkáních právě se Šibenikem.

Článek

Bez šance na play-off však přijel i Šibenik a na Folimance jako by bylo cítit, že oběma týmům už chybí motivace. Diváci tak sledovali chaotický basketbal plný nepřesností, což jen dokázalo, že se potkaly nejslabší týmy skupiny.

V nezáživné podívané většinou diktovaly tempo hry vysokoškolačky, které až na samý začátek zápasu držely vedení o několik bodů. Ale také domácí hráčky potkalo mnoho výpadků, v útoku je brzdila nízká úspěšnost střelby a v prvním poločase v ofenzivě snesla měřítko jen kapitánka Ferančíková.

Ani v obraně domácí tým nijak nezářil, v jeho mezerách často nacházela prostor hlavně hbitá rozehrávačka Jelavičová, jenže ta byla ve výběru Šibeniku osamocená. Jinak si Chorvatky v útoku počínaly velmi pasivně, což nahrávalo USK, který v poločase držel vedení o pět bodů.

Hartigová uplatnila své reprezentační zkušenosti

Po přestávce se Šibenik, který s USK prohrál i první vzájemný zápas na své půdě, dlouho držel na dohled, jenže nikdy manko nestlačil na méně než poločasových pět bodů. Křečovitě hrajícím domácím však ve zlomových okamžicích hodně pomohla reprezentační pivotka Hartigová.

Ta v třetí desetiminutovce rychle nasázela devět bodů a postarala se o rozhodující trhák USK. Hartigová se navíc blýskla i několika dobrými zákroky a doskoky v obraně, čímž pomohla otupit slabý pokus o náznak závěrečného náporu Šibeniku.

Vysokoškolačky ještě v závěru podržela dvěma koši za sebou talentovaná Elhotová a hráčky USK si tak na závěr Euroligy alespoň částečně spravily dojem z letošního nepovedeného vystoupení na evropské scéně.

Blažek: Nepostoupili jsme, je to neúspěch

Trenér USK Lubor Blažek po posledním zápase nevypadal vůbec nadšeně, byť jeho tým dosáhl na třetí letošní euroligové vítězství. "Nebylo to dobře odehrané utkání, byť jsme za vítězství rádi. Ale prostě jsme nepostoupili, a to prostě je neúspěch," řekl Blažek, podle kterého jeho tým hodně srážela nervozita.

"Dopouštěli jsme se nepochopitelných chyb ve fázi, kdy jsme si mysleli, že to můžeme zlomit. Je s podivem, že jsme ani jednou nebyli schopni zakončit v přesilové situaci nebo rychlého brejku," posteskl si kouč.

Kapitánka USK Michaela Ferančíková řekla, že středeční výhra nemůže přebít dojem z nepovedeného vystoupení v Eurolize. "Mrzí nás, že jsme nepostoupili, byl to jeden z cílů. Nakonec jsme vyhráli tři utkání, ale na postup je to prostě málo," podotkla.

Kouč Šibeniku Stipe Bralič označil výhru USK za zaslouženou. "Vyhrál lepší tým. Hlavně díky převaze vyšších hráček," prohlásil Bralič.

ZVVZ USK Praha - Jolly JBS Šibenik 69:59 (22:15, 34:29, 53:42)
Nejvíce bodů: Hartigová a Whalenová po 15, Ferančíková 14, Elhotová 9 - Jelavičová 23, Dicksonová 12, Juričová 11. Rozhodčí: Bodnar (Maď.), Spendl (Slovin.), Sarekoski (Fin.). Fauly: 19:19. Trestné hody: 19/16 - 17/9. Trojky: 5:6. Diváci: 300.
Ostatní výsledky: Bourges - Krakov 60:51, Salamanca - Jekatěrinburg 76:96.
Tabulka skupiny B:
1. Jekatěrinburg1091790:60619
2. Bourges1064670:62016
3. Krakov1055658:70915
4. Salamanca1046732:79314
5. USK Praha1037686:74113
6. Šibenik1037672:73913

Reklama

Související témata: