Hlavní obsah

Olympijská vítězka z Atén ozdobou ligy basketbalistek

PRAHA

Olympijská vítězka z Atén a star americké WNBA Swintayla Cashová bude největší hvězdou nového ročníku ligy basketbalistek, která startuje poslední zářijový den zápasem Gambrinusu Brno ve Strakonicích. I letos by se o mistryních mělo rozhodovat právě mezi hráčkami Brna a družstvem USK Praha, v jehož barvách se Cashová objeví. Pod bezednými koši se kromě ní představí dalších dvacet sedm cizinek.

Článek

Guvernér Ženské basketbalové ligy Ladislav Jirsa předpokládá, že by letošní ročník mohl být díky zahraničním hráčkám o něco vyrovnanější než předešlé. Největší hvězdou bude dvojnásobná vítězka WNBA  a zlatá z olympiády v Aténách Američanka Swintayla Cashová, která oblékne dres USK Praha. Nejprve však bude ještě spolukomentovat finále zámořské WNBA, do Prahy dorazí kolem 10. října.

Play-off se změnami

V systému soutěže dochází oproti minulé sezóně k určitým změnám, což platí především pro play-off. V základní části se dvoukolově utká každý s každým. Družstva tedy sehrají 18 utkání, jedno doma, druhé venku. V druhé části budou týmy rozděleny do dvou skupin. V první budou celky, které se po základní části umístily na 1. až 4. místě, v druhé budou družstva z 5. až 10. místa. V obou skupinách se opět bude hrát dvoukolově každý s každým.

Do čtvrfinále postoupí osm nejlepších. Oproti loňskému ročníku se bude hrát na tři vítězná utkání. Vítězná družstva poté sehrají semifinále, tentokrát na dva vítězné zápasy. Poražené čtvrtfinalistky se mezi sebou utkají o pořadí na 5. až 8. místě, což je také novinkou. "Kluby měly zájem, aby hráčky po vypadnutí ve čtvrtfinále měly ještě možnost hrát další utkání," vysvětlil sportovní ředitel Zdeněk Ringsmuth. Finálový zápas bude na rozdíl od boje o 3. místo opět sehrán na tři vítězství. Mistryně ligy basketbalistek bychom měli znát nejpozději 3. května příštího roku. Týmy, které skončí na 9. a 10. příčce, si mezi sebou zahrají o udržení v lize.

Dva týmy se představí v Evropské lize

Současně s českou basketbalovou ligou se rozběhnou i mezinárodní soutěže. V Evropské lize nás budou zastupovat hráčky z USK Praha a Gambrinusu Brno. Do Evropského poháru se probojoval tým Trutnova a ve Středoevropské lize máme hned trojí zastoupení - Valosun Brno, Karlova Vary a Strakonice. Tato tři družstva se v oficiální soutěži Mezinárodní basketbalové federace utkají s družstvy ze Slovenska, Rumunska a Rakouska.

Účastnice Ženské basketbalové ligy
Gambrinus Sika Brno
ZVVS USK Praha
Kara Trutnov
Sokol Hradec Králové
Sparta Praha
Valosun Brno
Lokomotiva Karlovy Vary
Czech Coal Aldast Strakonice
Basket Slovanka
BK Tábor

Reklama