Hlavní obsah

Nymburk uvítá mistrovství světa nohejbalistů

PRAHA

Sportovní areál v Nymburku bude předposlední listopadový víkend hostit osmé mistrovství světa v nohejbale. V České republice se šampionát uskuteční již po třetí. Achillovou patou českého nohejbalu jsou pravidla. Tuzemská liga se totiž hraje na dva dopady, mezinárodní soutěže však na pouhý jeden. "Každou finálovou účast budu brát jako velký úspěch," nechal se slyšet reprezentační trenér Jiří Šmejkal.

Článek

Velkým problémem českého nohejbalu jsou pravidla. Tuzemská soutěž se totiž hraje na dva dopady, kdežto v ostatních evropských ligách i na velkých akcích se hraje pouze na jeden dopad. „Máme s tím velké problémy, je to pro nás velká nevýhoda. Hráči mají pouhých šest týdnů na to, aby se přeorientovali na jiná pravidla. V jiných zemích tyto problémy řešit nemusí,“ posteskl si trenér reprezentace Jiří Šmejkal.

Podle Martina Frélicha prezidenta Českého nohejbalového svazu není momentálně možné pravidla změnit. „V tuto chvíli to není v našich silách. Možnost změnit pravidla má pouze valná hromada, ale myslím si, že 90 procent členů je pro zachování dvou dopadů. Vše je otázkou dalšího vývoje,“ neřekl dobrou zprávu pro českou reprezentaci Frélich. Na dotaz Sport.cz, zda-li by případný velký neúspěch českého družstva na nadcházejícím MS mohl eventuální změnu pravidel uspíšit, odpověděl: „Výsledky mohou být impulsem pro další diskuzi, je to běh na dlouhou trať.“

Šmejkal by uvítal zimní soutěž

Na problém se trenér Šmejkal podíval i z jiného úhlu. „Je pro mě milejší rvát se o semifinále, než mít předplacené finále se Slovenskem,“ nechal se slyšet a doplnil, že každou finálovou účast bude brát jako velký úspěch. Řešením by mohla být zimní soutěž, nebo euroliga nohejbalistů, o které Šmejkal s některými funkcionáři uvažuje. „Měla by cenu v případě, že by se šampionát přesunul na březen,“ nastínil Šmejkal a pokračoval: „Nejlepší junioři a národní tým potřebují hrát na jeden dopad celoročně, aby byli na stejné startovní čáře jako reprezentanti dalších zemí.“

O složení dvanáctičlenného mužstva necelé dva týdny před turnajem však jasno ještě nemá. „Máme před sebou ještě jedno soustředění a přesnou sestavu upřesníme až den před startem šampionátu. Jasno mám pouze o složení dvojic a o dvou hráčích do trojic,“ prozradil kouč, jenž bude nejvíce spoléhat na Petra Bubniaka či na Radka Pelikána. Zároveň si posteskl, že v současné době český tým nemá v singlech výkonnost na finále a nejspíše ani na semifinále.

Kapitán bude rád za každé zlato

Odhodlanost vyjádřil kapitán české reprezentace Petr Bubniak. „Bohužel nemáme potřebné tréninkové podmínky. Například Slováci trénují třikrát týdně na jeden dopad, kdežto my se k tomu dostaneme pouze během dvou tří soustředěních. Pokud se nám podaří udělat jakoukoli zlatou medaili, bude to pro nás skvělý úspěch,“ je si vědom Bubniak.

Mistrovství se zúčastní patnáct zemí, start ruského výběru je nejistý. „Pokud Rusové přijedou, tak pouze na singly, vidím to tak 50:50,“ řekl předseda organizačního výboru Ivo Ipser a zdůvodnil rozhodnutí, proč Nymburk. „Vyplynulo to z debaty s reprezentačním trenérem a samotnými hráči. Samozřejmě chceme, aby měli co nejlepší podmínky,“ upřesnil a dodal, že v Numburku budou mít týmy veškeré potřebné vybavení od ubytování až po regeneraci.

Dvoutisícivá kapacita haly je beznadějně vyprodaná a návštěvníci se mohou těšit na zajímavé souboje. Program mistrovství začne v pátek souboji ve skupinách. V sobotu bude na programu slavnostní zahájení šampionátu a také semifinálové duely včetně nohejbalové exhibice osobností, které se zúčastní bývalí fotbalisté Pešice, Vízek a Tobiáš a proti nim se postaví družstvo atletů v čele s olympijským vítězem v hodu oštěpem Janem Železným. Finálová klání se odehrají v neděli 23. listopadu.

Reklama

Související témata: