Hlavní obsah

VIDEO: O výhře USK rozhodl koš Maltsiové z půlky v poslední vteřině

PRAHA

Neuvěřitelný koš Maltsiové z vlastní poloviny hřiště rozhodl v poslední vteřině o vítězství basketbalistek USK Praha, které tak protáhly finálovou sérii ligového play off až k sobotnímu rozhodujícímu pátému duelu série od 17 h v brněnské hale Rosnička.

Článek

„Musela jsem to vyzkoušet. Snažím se takhle házet i v tréninku a holky se mi smějí, že jsem trhlá, ale teď mi přálo štěstí. Vyjde to tak jednou ze sta případů,“ přiznala řecká střelkyně Evanthia Maltsiová, která se k šoku všech trefila vysokým obloukem naprosto přesně. „Je to strašný pocit prohrát takovou trojkou. Přišlo mi, že jsme celý zápas marně dřely, zatímco USK tam spadla skoro každá střela. Jsem naštvaná, že jsme nechaly dojít k vyrovnání série,“ litovala brněnská kapitánka Hana Horáková.

Brno kráčelo za 14 titulem v řadě, jenže za stavu série 2:0 vypadlo z role favorita. „Ani ztráta dvou mečbolů by neměla psychiku týmu zničit, poslední šanci máme doma a přes nějaké chyby bych neřekl, že hrajeme špatně,“ tvrdil asistent kouče Vlastimil Havlík, i když mistryně působily na Folimance zaskočeně. Domácí hráčky i zásluhou dobré střelby zdálky (celkem 12 trojek) měly většinu času navrch a v závěru třetí části vedly po desetibodové šňůře už 60:51.

„Ohromně si cením naší bojovnosti. Minulá výhra v Brně týmu přidala na sebedůvěře, holky hodně zvedly hlavu a už si nenechaly soupeřky utéct, čímž je držely pod tlakem,“ mínil kouč Lubor Blažek. Nervy ale tekly fanouškům hostí, kteří si neodpustili hození trubky na palubovku. Zlepšení obrany i doskakování Brna však v závěru vedlo ke korekci skóre a 23 sekund před koncem hosté snížili na rozdíl jediného koše. Vzápětí Whalenová zahodila oba trestné hody a z protiútoku Žirková vyrovnala na 83:83. Maltsiová ale odmítla prodloužení.

Čtvrtý finálový zápas ligy basketbalistek:
ZVVZ USK Praha - Gambrinus Sika Brno 86:83 (42:40)
Nejvíce bodů: Maltsiová 29, Whalenová 17, Salesová 15, Elhotová 13 - Žirková 19, Vítečková 18, Horáková 14, Whitmoreová a Kulichová po 10. Rozhodčí: V. Lukeš, Macela, Hruša. Trestné hody: 14/8 - 17/14. Fauly: 15:16. Trojky: 12:7. Diváci: 1230. Stav série: 2:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.