Hlavní obsah

Bíza a Rotrekl porazili v Šanghaji olympijské finalisty

ŠANGHAJ

Plážoví volejbalisté Michal Bíza a Pavel Rotrekl porazili na turnaji Světového okruhu v Šanghaji dvě dvojice, které se loni probojovaly do olympijského semifinále. V prvním kole hlavní soutěže v pátek Bíza s Rotreklem zdolali gruzínský pár Geor, Gia 2:1, potom si ve dvou setech poradili i se stříbrnými medailisty z Pekingu a bývalými mistry světa Marciem Araujem a Fabiem Luizem z Brazílie.

Foto: United sport partners

Michal Bíza

Článek

Po následné porážce 0:2 s pátými nasazenými domácími hráči Sü Lin-jin, Li Ťia-lu v třetím kole skončí Češi nejhůře devátí. V sobotu budou jejich soupeři v opravách buď polští, nebo němečtí beachvolejbalisté.

Třicetiletý Bíza a o pět let mladší Rotrekl, kteří v Šanghaji začali v kvalifikaci, spolu hrají na třetím turnaji Světového okruhu. Oba dosavadní starty jim vyšly: loni na podzim byli v Bahrajnu sedmí, před týdnem v Brasílii třináctí.

Gruzínský pár Geor, Gia, který loni na olympiádě skončil čtvrtý, tvoří Brazilci Renato Gomes a Jorge Terceiro. S českou dvojicí prohráli v rozhodujícím tie-breaku 12:15. Češi si pak nečekaně vyšlápli i na čtvrtý nasazený tým a favorizované Jihoameričany Marcia Arauja a Fabia Luize, mistry světa z roku 2005, zdolali po dvou dramatických koncovkách 26:24 a 23:21.

"V hlavní soutěži jsme neměli snadný los. V prvním kole Brazilci převlečení za Gruzii, druhé kolo zase Brazilci, hodně moc dobří. Ale každý se dá porazit a takové zápasy se rozhodují v koncovkách. Brazilce nejde přejet na plné čáře. Hodně pomohla Pavlova obrana na síti," uvedl starší z české dvojice Bíza s tím, že v Šanghaji fouká silný vítr, který poněkud stírá rozdíly ve hře.

Jejich vítězné tažení zastavili až domácí volejbalisté, z nichž Sü Lin-jin hrál loni na okruhu s jiným partnerem pětkrát finále, ale na titul ani jednou nedosáhl. "Číňani hráli moc dobře a v koncovce měli víc štěstí. Rozhodly naše neuhrané bodovky. Pro nás dobrá zkušenost, snad to není ještě vše," dodal Bíza.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu v Šanghaji:
Muži:
1. kolo: Bíza, Rotrekl (20-ČR) - Geor, Gia (13-Gruz.) 2:1 (18, -14, 12),
2. kolo: Bíza, Rotrekl - Marcio Araujo, Fabio Luiz (4-Braz.) 2:0 (24, 21),
3. kolo: Sü Lin-jin, Li Ťia-lu (5-Čína) - Bíza, Rotrekl 2:0 (18, 19).

Reklama