Hlavní obsah

Basketbalistky USK zdolaly Bourges a postup mají na dosah

PRAHA

Basketbalistky USK Praha ve středu zdolaly v Evropské lize Bourges 70:47 a díky druhé výhře po sobě dál drží ve skupině C druhé místo za Rivasem Madrid. Po šesti zápasech mají na kontě deset bodů a postup mají prakticky jistý. Urputný zápas plný nepřesností Pražanky zlomily ve třetí čtvrtině a závěr už byl jejich exhibicí. Vysokoškolačkám se podařilo poprvé v historii soutěže vyhrát dva zápasy za sebou.

Foto: René Volfík, ČTK

Zane Tamaneová z USK Praha (vpravo) a Styliano Kaltsidouová z Bourges v utkání Evropské ligy.

Článek

Francouzský mistr vsadil od začátku na precizní obranu a od začátku nutil USK k častým ztrátám. Ale ani Francouzkám se směrem dopředu nevedlo. O řadu zdánlivě jasných košů je připravila smůla i vlastní nepřesnost, a tak se USK držel neustále ve dvoubodovém závěsu. Ve druhé čtvrtině se hra domácích přece jen zvedla a v urputném boji začaly mít Pražanky navrch.

Pomohl tomu příchod pivotky Kiretaové, která sice po zranění kolena stále sotva běhá, ale její zkušenosti a výška byly v soubojích pod košem hodně znát. "Kiretaová nám hodně pomohla, má respekt. Zahrála velmi dobrý zápas, i když není stále zcela v pořádku a o jejím nasazení rozhodlo až to, že se dnes hrál pomalejší zápas, v němž stačila," řekl po utkání kouč USK Lubor Blažek.

Přesto se pražský tým při útočení do zformované obrany hodně trápil a nevycházela mu ani střelba z dálky. Zatímco v předchozích domácích zápasech dávaly Pražanky dvouciferné počty trojek, za celý poločas jim dnes vyšla jen jedna.

Těsně před přestávkou Pražanky odskočily na čtyři body, zápas se ale začal lámat až v polovině třetí části. Hra se zrychlila a byly to domácí basketbalistky, kdo z ní vytěžil víc. Když se přidala i zlepšená střelba trojek, bylo z toho desetibodové vedení a USK už si výhru vzít nenechal. V poslední části Pražanky dominovaly a i když se v jejich hře objevovala menší okénka, směrem dopředu se jim dařilo a náskok ještě zvýraznily.

"Jsem mile překvapen výkonem našeho týmu v obraně. Sice jsme měli trochu štěstí, ale každá výhra nad Bourges je prostě cenná," konstatoval Blažek. Jeho tým odskočil Bourges na rozdíl dvou bodů a hodně přiživil šance na postup z výhodného místa, i když se po dnešku musí vyrovnat se zdravotními obtížemi Maltsiové, Bednářové a Le Dréanové. "Přesto jsem za tuhle výhru moc rád, v téhle skupině je smrtelné prohrát doma," dodal Blažek.

Skupina C Evropské ligy basketbalistek, 6. kolo:
ZVVZ USK Praha - Bourges 70:47 (14:15, 29:25, 51:37)
Nejvíce bodů: Whalenová 18, Kiretaová a Kraayeveldová po 10 - Burgrová 9, Digbeuová, Maničová a Ndongueová po 8. Rozhodčí: Fufis (Řec.), Ganjev (Rus.), Jovanovič (Bosna). Trestné hody: 20/18 - 9/7. Fauly: 12:16. Trojky: 4:2. Diváci: 600.
Tabulka:
1. Rivas Madrid550384:32410
2. USK Praha642470:41010
3. Bourges624352:3608
4. Košice523317:3477
5. Šoproň523346:3777
6. Gorzów514317:3686

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.