Hlavní obsah

Fantastický výkon a mimořádný zážitek,chválí basketbalistky Bobrovský

BRNO

Za mimořádný zážitek označil úspěch českého týmu na mistrovství světa bývalý reprezentační trenér Jan Bobrovský. Právě pod jeho vedením se v uplynulém desetiletí posunul český výběr až do absolutní evropské a světové špičky a v neděli oslavily svěřenkyně jeho nástupce Lubora Blažka stříbrnou medailí na domácím světovém šampionátu.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Trenér českých basketbalistkek Jan Bobrovský na letišti Praha-Ruzyně, kam stříbrné reprezentantky přiletěly 29. září z dějiště mistrovství Evropy řeckého Patrasu

Článek

Bobrovský, který po olympijských hrách v Pekingu u reprezentace po jedenácti sezónách skončil, sledoval tento úspěch u televizní obrazovky. "Byl to hezký zážitek. Holky odvedly fantastický výkon," řekl Bobrovský.

"Holky šly za úspěchem zápas od zápasu. Rozhodujícím zlomem v jejich cestě za medailí bylo čtvrtfinálové vítězství nad Austrálií po vynikajícím výkonu. V osmifinálové skupině proti Španělsku naše hra tak dobrá nebyla," připomněl vysokou porážku s pozdějšími bronzovými medailistkami.

Stoprocentní Horáková 

Z týmu vicemistryň světa vyzdvihl kapitánu Hanu Horákovou. "Odehrála celý šampionát na sto procent. Byla hlavním tahounem týmu a v závěrečných zápasech skoro nestřídala," pochválil svou dlouholetou svěřenkyni z Brna. "Vítečková se v úvodu mistrovství světa potýkala s problémy, v závěru se přidala k Horákové. A velký kus práce, který nebyl sice bodově tak vidět, odvedla Večeřová. Ocenil bych i hru Burgrové a vůbec všech podkošových hráček," uvedl Bobrovský.

Podle něj byl celý šampionát výbornou propagací basketbalu a uvítal by, kdyby se úspěch odrazil i na rozšíření základny mladých basketbalistek. "Nejen přímo v halách, ale hlavně u televizních obrazovek hra chytla spoustu fanoušků, kteří běžně basketbal příliš nesledují. Což ještě více umocnilo domácí prostředí," poznamenal Bobrovský.

Před pěti lety dovedl české basketbalistky v Ankaře k titulu mistryň Evropy, Blažek byl tehdy jeho asistentem. "Vývoj turnaje byl podobný jako letos. Také naše cesta vedla přes výkony, které se s přibývajícími zápasy stále zlepšovaly. Ve finále proti Rusku jsme měli i kus štěstí. Ale to ke sportu patří. Samozřejmě je něco jiného získat evropský titul a něco jiného stříbro na mistrovství světa. Což ještě více umocňuje, že se podařila medaile vybojovat v domácím prostředí," porovnal oba úspěchy Bobrovský, který před čtyřmi lety v Brazílii obsadil s reprezentací na MS sedmé místo.

Reklama