Hlavní obsah

Pláteník byl nejlépe přihrávajícím volejbalistou MS

ŘÍM

Český smečař Peter Pláteník se stal nejlépe přihrávajícím hráčem volejbalového mistrovství světa v Itálii. S úspěšností takřka 75 procent s převahou vyhrál jednu z osmi sledovaných herních specializací. Pláteník byl oporou českého týmu, který vybojoval desátým místem nejlepší výsledek po rozpadu federace. Nejenže dokázal statečně čelit servisům hvězdných Bulharů, Francouzů nebo Brazilců, ale i v útoku a v těžkých situacích sbíral cenné body.

Foto: Massimo Pinca, ČTK/AP

Petr Plátenik (vlevo) na síti v zápase Čechu proti Francii.

Článek

V devíti zápasech podle statistik mezinárodní federace FIVB měl 190 excelentních příjmů, dalších 61, po nichž tým bodoval, a jen dvakrát chyboval. Úspěšnost tak měl 74,31 procenta.

Mrzí jej, že z mezinárodní federace FIVB ho nikdo nekontaktoval. "Nechápu, proč ty statistiky teda dělají. Všechny ostatní normálně vyhodnotili," divil se. Na každé velké akci se nejlepší volejbalisté vždy vyhlašují, je však pravda, že před čtyřmi lety na MS také nejlepší přihrávač cenu nedostal. Předchozí roky ale pokaždé ano. "Do Říma na finále nás jako tým nepozvali. Já i tak musel odjet dřív domů, už dnes večer se vracím do klubu," dodal devětadvacetiletý smečař turecké Ankary.

Mezi nejvíce bodujícími hráči celého MS Pláteník skončil osmý, elitní desítku uzavíral univerzál Jan Štokr. I další čeští hráči se po vydařeném šampionátu dostali mezi nejlepší v jednotlivých činnostech. Nahrávač Lukáš Ticháček byl druhý za domácím Italem Vermigliem, i když pamětní zlatou plaketu obdržela srbská legenda Grbič.

Druhým nejlepším útočníkem turnaje pak byl Jiří Popelka s úspěšností 56,33 procenta, Pláteník obsadil čtvrté místo. Martin Kryštof je shodně třetí na přijmu i mezi libery a v top ten je ještě Štokr se svým dělovým servisem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.