Hlavní obsah

VIDEO: Zrádce LeBron neuspěl, z výhry Dallasu v NBA se raduje i Cleveland

MIAMI

Jeho kontroverzní přestup z Clevelandu měl pro Miami Heat znamenat příslib dalších vítězství v NBA, napoprvé ale hvězdný basketbalista LeBron James selhal. Jeho spolupráce s Dwyanem Wadem a Chrisem Boshem sice po většinu sezóny přiváděla fanoušky k úžasu, jenže ve finále tým ze slunné Floridy nakonec dokázal porazit Dallas jen dvakrát. Z titulu se raduje soupeř. A také Jamesův předchozí zaměstnavatel.

Foto: ČTK/AP

LeBron James mizí z palubovky po prohraném finále NBA s Dallasem

Článek

Vlastník klubu Cleveland Cavaliers Dan Gilbert byl mezi prvními gratulanty Dallasu k jejich premiérovému vítězství v NBA. Prostřednictvím Twitteru napsal: "Gratuluji Marku Cubanovi (majitel Dallasu) a organizaci Mavericks. Nikdy nepřestali bojovat a nakonec se dočkali prstenů pro mistry. To je lekce pro všechny: K vítězství nevedou zkratky." Je jasné, komu byl jeho vzkaz určen.

Pozadu nezůstal ani současný hráč Clevelandu Daniel Gibson, kdysi označovaný za velkého Jamesova přítele. I on však přál Dallasu. "Ty emoce, které byly vidět na tváři Dirka Nowitzkého, o tom tahle hra je. Pro takový moment je třeba pracovat roky. Gratuluji Mavericks," napsal.

Basketbalisté Miami LeBron James (vlevo) a Dwyan Wade během finále NBA s Dallasemfoto: ČTK/AP

Cleveland se do finále NBA dostal pouze jednou v historii, před čtyřmi lety prohrál v sestavě s LeBronem Jamesem se San Antonio Spurs. James loni v létě už ztratil nervy a rozhodl se splnit si sen o titulu jinde a k nevoli fanoušků odešel do bohatého Miami. Ani tam ale prozatím neuspěl.

A jeho hra ve finále je nyní podrobena kritice. Nevycházela mu střelba, jeho přihrávky na spoluhráče končily mimo své adresáty. "Někdy se vám daří, někdy ne. A to byl případ téhle série. V předchozích sériích play-off jsem zase pomohl několik důležitých zápasů vyhrát," bránil se po finále James. "Když vystoupáte až k vrcholu hory a najednou spadnete dolů, je to vaše vlastní chyba," dodal.

Jamesovi je ale teprve 26 let, takže bude mít ještě dost příležitostí se o svůj první titul pokusit znovu. "Samozřejmě to bolí, ale nebudu věšet hlavu. Vím, kolik práce jako tým jsme do toho vložili. Už tuhle ligu hraju osm let a nic mě nezastaví ve snaze stát se šampiónem," prohlásil.

Reklama

Související témata: