Hlavní obsah

Island - Česko 17:29České házenkářky vyřídily v boji o MS Island a jsou blizoučko postupu

Reykjavík/Praha

České házenkářky může o účast na prosincovém mistrovství světa v Srbsku připravit už jen sportovní zázrak. Důležitý krok k postupu udělaly v neděli hned v první části kvalifikace, neboť na Islandu po vynikajícím výkonu vyhrály 29:17 a do sobotní domácí mostecké odvety si nesou dvanáctigólový náskok.

Článek

„Holky do důležitého souboje šly celých šedesát minut naplno a plnily přesně to, co jsme si řekli. Klíčová pro nás byla kvalitní obrana, v ní vše perfektně vycházelo. Vždyť jen za první půli dostalo družstvo pouze šest branek, z toho polovinu ze sedmiček. Vyplatilo se, že jsme byli na utkání skvěle připraveni a do domácí odvety teď máme jasně lepší pozici. Ale i tak se na zápas v Mostu pečlivě připravíme, aby nenastal žádný problém," říkal trenér Jan Bašný.

Brankářka Raníková excelovala

Česko chybělo na MS deset let, teď už je tam ale víc než jednou nohou. Reprezentantky na Islandu těžily především ze skvělé obrany, za níž kralovala skvěle chytající Raníková. Na rozdíl od těžkopádně hrajícího domácího ceku nabízely i nápaditější hru v útoku.

Už po čtvrthodině vedlo Česko 8:3, když Hrbková neomylně proměňovala brejky. V okamžiku kdy se Islanďanky pokoušely vymanit z křeče, Raníková chytila i sedmimetrový hod. Na přelomu poločasů pak dokonce na téměř patnáct minut doslova uzamkla branku.

Český náskok se pak zásluhou šestigólové šňůry dostal až do dvouciferné podoby a ve 35. minutě to bylo už 16:6. Island si vůbec nevěděl rady s důraznou obranou, kterou spolehlivě dirigovala Vítková.

Navíc úspěšnost zásahů české gólmanky dosahovala téměř padesát procent. Snad jedině Bragadottirová, a to ještě pouze ze sedmiček, představovala pro Raníkovou nějaké nebezpečí. Český tým hrál s chutí a nenechal se vykolejit ani zraněním spojky Luzumové. Konečnou výhrou o dvanáct gólů si vytvořil parádní pozici pro odvetu a pokud reprezentantky udrží formu, nemohou letos koncem roku na mistrovství světa chybět.

Kvalifikace MS házenkářek
Island - Česko 17:29 (6:15)
Nejvíc branek: Bragadottirová 9/6, Sigurdardottirová 3/1, Knutsdottirová 2 – Hrbková 8, Luzumová 6/2, Kutlvašrová 4, Chrenková 4/1.
Odveta se hraje v sobotu 8. června v Mostu od 18 hodin.

Reklama