Hlavní obsah

Bělorusko - Švédsko 69:48Basketbalistky čeká v boji o páté místo na ME odveta s Běloruskem, finále obstarají Španělsko a Francie

Orchies
Aktualizováno

Soupeřem českých basketbalistek v boji o páté místo na mistrovství Evropy budou Bělorusky. V utkání poražených čtvrtfinalistů zvítězily nad Švédskem 69:48 a zajistily si postup na mistrovství světa. Ve finále se podle očekávání utkají dva dosud neporažené celky - domácí Francie a Španělsko. Francie v semifinále v Orchies porazila Turecko 57:49, Španělky v duelu dvou přemožitelů českého týmu přehrály Srbsko v exhibičním tempu 88:69.

Článek

Češky tak budou mít v sobotu možnost Bělorusku oplatit porážku 39:60 z prvního duelu na šampionátu ve Francii.

"Je super, že se s nimi potkáme znova a budeme mít šanci si napravit reputaci, protože ten první zápas nám vůbec nevyšel," řekla česká reprezentantka Tereza Pecková. "Navíc Švédsko jsem po tom představení proti Francii moc nechtěla," připomněla těsnou čtvrteční porážku Švédek 83:87 ve čtvrtfinále s favorizovanou Francií.

Právě heroický výkon proti domácí Francii zřejmě stál Švédky síly, které jim dnes chyběly. Vedly jen v úvodu, pak ale převzalo otěže zápasu Bělorusko a rázně kráčelo za vítězstvím.

Od stavu 37:34 navíc přestala Švédsku vycházet střelba, a tak si Bělorusky v závěru s přehledem hlídaly náskok. Švédky nyní čeká zápas o konečné 7. místo s Itálií.

"My trenéři jsme si možná přáli spíše Švédsko, se kterým jsme tu ještě nehráli, abychom si vyzkoušeli jiný styl basketbalu. Běloruskám zas ale máme co vracet, takže motivace je tam do posledního utkání o to zajímavější," řekl asistent trenéra českého týmu Martin Petrovický.

Věří, že se odveta povede. "Bělorusky tu předvádějí hrozně rozpačité výkony. Proti nám hrály ve skupině sebevědomě, pak ale proti Litvě nechal trenér odpočívat hlavní opory a od té doby hrají jak na houpačce. Nemají moc velkou formu, ve čtvrtfinále Turkyním ani moc nevzdorovaly," dodal Petrovický.

Utkání o páté místo je v Orchies na programu v sobotu od 20:00.

Španělská vítězná série trvá

Španělky na turnaji ani jednou neprohrály, v semifinále navíc předvedly svůj zřejmě nejlepší výkon na šampionátu. Už úvodní tlak a rychlé vedení 10:0 otupilo bojovnost soupeře, která Srbkám předtím přinesla pět výher v řadě. Srbky nyní čeká utkání o bronz.

K tradičním španělským oporám Sancho Lyttleové a Albě Torrensové se přidaly také dvaadvacetileté vycházející hvězdy Cristina Ouvinová a Marta Xargayová, které zastiňovaly své zkušenější spoluhráčky.

Basketbalistky z Pyrenejského poloostrova tak mohly už v první půli předvádět exhibiční akce a po změně stran šetřit síly klíčových hráček. Srbky zachránila od debaklu jen přesná střelba za tři body, v poslední čtvrtině daly šest trojek.

Francie překvapení nedopustila

Francie pak nechtěla dopustit podobné drama jako ve čtvrtfinále se Švédskem (87:83), a proto se od začátku snažila soupeřkám co nejvíce odskočit. Povedlo se jí to až na 14 bodů (25:11), ale poté Turecko hru vyrovnalo a udržovalo manko kolem deseti bodů.

Domácím hráčkám se však v útoku nedařilo jako například ve čtvrtfinále, což podtrhly v poslední čtvrtině, kdy nedaly sedm minut ani bod. Turecko toho využilo a zásluhou Esmeral Tuncluerové snížilo až na rozdíl pouhých dvou bodů (49:51). Jenže Francie výhru nepustila, minutu před koncem odskočila na šest bodů a zkušeně dovedla zápas k postupu.

Francie tak zaútočí na svůj třetí titul mistryň Evropy a první od roku 2001, kdy hrála rovněž doma. Španělsko dosud jediný titul získalo v roce 1993.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Orchies (Francie):
o 5. až 8. místo:
Bělorusko - Švédsko 69:48 (20:16, 31:24, 47:37)
Nejvíce bodů: Anufrijenková 17, Levčenková 16, Veramejenková 14 - F. Eldebrinková a E. Eldebrinková po 11, Halvarssonová 8. Rozhodčí: Glisič (Srb.), Lanzarini (It.), Yalman (Tur.). Fauly: 18:22. Trestné hody: 18/15 - 9/6. Trojky: 8:4.
Semifinále:
Španělsko - Srbsko 88:69 (19:7, 48:28, 69:42)
Nejvíce bodů: Lyttleová 22, Ouvinaová 19, Xargayová 13, Torrensová 11 - Butulijaová a Radová po 15, Čadová 10. Rozhodčí: Halliko (Est.), Reiter (Něm.), Kučerová (ČR). Fauly: 22:26. Trestné hody: 22/17 - 21/13. Trojky: 5:10.
Francie - Turecko 57:49 (22:11, 31:23, 49:40)
Nejvíce bodů: Gomisová 11, Miyemová 10, Yacoubouová a Lawsonová-Wadeová po 8 - Tuncluerová 20, Yilmazová 13, Vardarliová 9. Rozhodčí: Baumanis (Lot.), Jokič (Č. Hora), Martinescuová (Rum.). Fauly: 12:21. Trestné hody: 21/15 - 12/6. Trojky: 2:3.

Reklama