Hlavní obsah

Petrohrad vyhrál basketbalovou Ligu FIBA

ISTANBUL

Prestižní Ligu FIBA vyhráli v Istanbulu basketbalisté Dynama Petrohrad. Přemožitelé Nymburka v prvním kole play-off porazili ve finále BC Kyjev 85:74. V zápase přitom hráči ruského celku dlouho hledali rytmus, ale pak už byli k nezastavení. Na domácí Turky medaile nezbyly, protože v zápase o třetí místo Fenerbahce prohrálo s moskevským Chimki 79:86.

Článek

Petrohradu přitom vůbec nevyšla první čtvrtina, kterou úspěšnou trojkou zakončil Marcus Norris a Kyjev ji vyhrál 25:18.  Když se z velké dálky hned na začátku druhé části trefil Andrij Lebeděv, vedli Ukrajinci už o deset bodů a s petrohradskými to nevypadalo dobře.

Vše se obrátilo v okamžiku, kdy Ed Cota úspěšně zblokoval smeč Veremejenka a nastartoval tak dvanáctibodovou šňůru Petrohradu. Zářil především Kelly McCarty, jenž v celém zápase zaznamenal 24 bodů. Brzy bylo srovnáno na 30:30 a na palubovce už bylo jenom jedno mužstvo. Petrohrad vedl po poločase 41:33.

Kyjev se na poslední vzdor zmohl až v poslední čtvrtině kdy sérií několika úspěšných akcí snížil stav na rozdíl pouhých šest bodů minutu (80:74) a půl před koncem. Ihned po oddechovém čase ale Cota svou trojkou sebral Kyjevu všechny síly na zvrat a Petrohrad mohl oslavovat.

Finále Ligy FIBA:
Dynamo Petrohrad - BC Kyjev 85:74 (41:33)
Nejvíce bodů: McCarty 24, Cota 15, Askrabic 14 - Nicola 17, Lebeděv a Greer 14
Nejvíce doskoků: Askrabic 11, Cota 8, McCarty 7 - Nicola 7, Norris 6, Giannoulis 5
Nejvíce asistencí: Cota 6, Askrabic 5 - Norris 3
Utkání o 3. místo:
Chimki Moskva - Fenerbahce Istanbul 86:79 (39:33)

Reklama