Hlavní obsah

USA - Srbsko 129:92 Američané mají pátý titul, Srbům nedali šanci

Madrid

Basketbalisté USA jsou popáté mistry světa, vyrovnali tak dosavadní rekord bývalé Jugoslávie. Na šampionátu ve Španělsku vyhráli Američané všechny zápasy včetně dnešního finále, ve kterém porazili Srbsko v exhibičním tempu 129:92. Připsali si tak nejvyšší výhru ve finále od roku 1994, kdy právě výběr USA porazil Rusko 137:91. Hvězdou utkání byl rozehrávač Clevelandu Kyrie Irving, který získal i cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Foto: Juan Medina, Reuters

Američané slaví titul.

Článek
Fotogalerie

Srbsko začalo sebevědomě, využívalo chyb v obraně USA a vedlo už 15:7. Jenže Američany to nerozhodilo, naopak je to jakoby naštvalo, přepnuli na nejvyšší rychlost a odpověděli šňůrou 15:0, která sebrala Srbům vítr z plachet. Zářil zejména Irving, který dal jen v první čtvrtině 15 bodů a byl hlavní zbraní výběru USA.

Srbsku se hra rozpadla, nadstandardní výkon podával jen Nemanja Bjelica a už od druhé čtvrtiny nebylo pochyb o tom, že Američané získají titul. Otázkou jen bylo, jaký bude rozdíl ve skóre. Zvláště když se k dobrému výkonu rozehrál i kapitán USA James Harden a hvězdy z NBA si v útoku dělaly téměř co chtěly.

Trenérovi USA Mikeovi Krzyzewskému se na turnaji vyplatilo, že vsadil na mladý a především velmi rychlý tým, který drtil soupeře rychlými protiútoky a atletickým basketbalem. Američanům tak ani nevadilo, že ve Španělsku postrádali své největší hvězdy LeBrona Jamese, Kevina Duranta, Carmela Anthonyho či Kobeho Bryanta.

I bez nich na turnaji porazili postupně Finsko, Turecko, Nový Zéland, Dominikánskou republiku, Ukrajinu, Mexiko, Slovinsko a Litvu, když v zápasech vždy dominovali. Mohli tak točit celou dvanáctku hráčů a šetřit síly, což se jim ve finále vyplatilo.

Unavení Srbové jim vůbec nestačili a stobodovou hranici Američané překonali už ve třetí čtvrtině. Po palubovce létali a často jim stačily jen čtyři vteřiny od zisku míče k zakončení. Až v poslední čtvrtině trochu polevili tempo, hra se změnila spíše v exhibici, což Srbové využili alespoň ke korekci skóre.

Srbům sice finále nevyšlo, ale i tak dosáhli na nejlepší výsledek od roku 2002, kdy ještě pod hlavičkou Jugoslávie získali zlato. Bronzové medaile už v sobotu vybojovali úřadující mistři Evropy z Francie, kteří porazili Litvu.

Do ideální sestavy turnaje se dostali dva Američané Kenneth Faried a Irving, Španěl Pau Gasol, Francouz Nicolas Batum a Srb Miloš Teodošič.

Finále mistrovství světa v basketbalu mužů v Madridu:
USA - Srbsko 129:92 (35:21, 67:41, 105:67)
Nejvíce bodů: Irving 26, Harden 23, Faried a Thompson po 12, Gay a Cousins po 11, DeRozan a Curry po 10 - Bjelica a Kalinič po 18, Bogdanovič 15, Teodošič 10. Rozhodčí: Seibel (Kan.), Viator (Fr.), Ryžik (Ukr.). Fauly: 25:27. Trestné hody: 29/24 - 21/15. Trojky: 15:5. Diváci: 13 673

Reklama

Související témata: