Hlavní obsah

Katar - Německo 26:24Katarská senzace pokračuje, domácí házenkáři jsou na MS už v semifinále

Losail
Aktualizováno

Katar investoval hodně prostředků do přípravy mužstva na domácí MS házenkářů, občanství získalo i sedm hráčů narozených mimo tuto zemi a vše se bohatému emirátu vyplácí. Po výhře nad Německem je Katar už v semifinále, což je absolutní historický úspěch některé z asijských zemí v dějinách šampionátu.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Katařan Eldar Memisevič se raduje z gólu proti Německu ve čtvrtfinále MS.

Článek
Fotogalerie

Před třinácti tisíci nadšenými diváky v Losailu získal Katar zásluhou dravého Markoviče brzy náskok, který v 19. minutě narostl až na šest branek (13:7). Němci měli problém překonat Šariče, který chytal stejně skvěle jako v brance Barcelony. Až ve druhém poločase se čtyřmi góly v řadě dostali na dostřel.

Jenže připravit o vedení Katar, jenž ve druhé půli nejvíc střelecky táhnul naturalizovaný Kubánec Capote, se Němcům nepodařilo. Velkou zásluhou na to měl Šarič, jehož úspěšnost zásahů přesáhla čtyřicet procent.

Němečtí hráči si po utkání docela nahlas stěžovali, že makedonští sudí domácím v hraničních chvílích pomohli. Nicméně před Katařany se do semifinále MS ze zemí mimo Evropu dosud probila pouze mužstva Egypta (2001) a Tuniska (2005), v obou případech skončila čtvrtá. Místní šejkové zvyklí jen na nejvyšší cíle už ale začínají snít o průlomové medaili.

Poláci udolali Chorvaty

Poláci v duelu s Chorvatskem v hale Al Sadd zvládli lépe první poločas a vedli 12:10, jenže po změně stran přišel do branky soupeře náhradník Ilič a na sedm minut jí úplně zamknul. V útoku se navíc probudil do té doby mlčící spoluhráč Jíchy z Kielu Duvnjak a čtyřmi góly v řadě otočil skóre.

Polský tým se však nevzdal, šest minut před koncem byl stav 21:21 a zápas sliboval dramatické rozuzlení. Hned tři parádní zákroky v úplném závěru za stavu 22:22 vytáhl v polské brance zářící Szmal, naopak na druhé straně přišla gólová rána Syprzaka a v poslední minutě i trhák Jurkiewicze. Sen Chorvatů o obhajobě bronzu zhasl a hrozí jim nejhorší umístění za posledních čtrnáct let. Naopak Polsko je v semifinále poprvé od roku 2009.

Španělé vystřelili postup dvě sekundy před koncem

Reprízu minulého finále nakonec vyhráli úřadující šampióni Španělé, když se s Dánkem docela přetahovali o vedení. Pět minut před koncem šňůra tří gólů severského týmu dávala šanci a vedení 23:22, jenže poslední slovo měli zkušení obhájci titulu, kteří trpělivě dotahovali a branka Caňellase dvě vteřiny před koncem je posunula do semifinále. Dánové stříbro určitě neobhájí.

Nejpřesvědčivější byl postup Francie, jejíž duel se Slovinci v hale Al Sadd řídili čeští rozhodčí Novotný s Horáčkem a hodně brzy bylo jasno. Omeyer v brance od začátku úplně vymazal slovinské střelce v čele s kanonýrem turnajem Gajičem a Francouzi tak už ve 13. minutě vedli 7:1.

Jejich poločasový náskok byl v pohodě osmigólový, přičemž Omeyerova úspěšnost za tu dobu činila neuvěřitelných 52 procent a o vítězi nemohlo být i přes maximální snahu Slovinců pochyb. Početné fanouškovské šiky ve francouzských dresech zpívaly už pět minut před koncem vstoje nadšeně Marseillaisu a nakonec slavily za zvuků Offenbachova kankánu.

MS házenkářů v Kataru - čtvrtfinále
Katar - Německo 26:24 (18:14)
Capote 8, Markovič 6/2, Vidal 4, Memisevič 3 - Gensheimer 5, Groetzki 4, Strobel a Wienhold 3
Polsko - Chorvatsko 24:22 (12:10)
Jurkiewicz 5, Rojewski 4, Chrapkowski a Syprzak po 3 - Duvnjak a Kopljar po 5, Horvat 4/3.
Francie-Slovinsko 32:23 (18:10)
Narcisse 6, N. Karabatic 5, Mahé 4, Joli 4/2 – L. Žvižej 6, Doleneč 4, Gajič 4/1.
Španělsko-Dánsko 25:24 (11:11)
Rivera 10/4, Entrerrios a Caňellas po 5 – Hansen 6, Eggert 6/4, Larsen 5.
Páteční semifinále si zahrají Katar s Polskem a Francie proti Španělsku, o 5.-8. místo se ve stejný den utkají Dánsko se Slovinskem a Německo s Chorvatskem.
Který tým vyhraje letošní MS v házené?
Katar
15,8 %
Polsko
14,6 %
Francie
55,3 %
Španělsko
14,3 %
Celkem hlasovalo 1155 čtenářů.

Reklama