Hlavní obsah

Volejbalisté se chtějí v úvodu ME pomstít Francii

PRAHA/BĚLEHRAD

Čeští volejbalisté večer v pátek zahájí v Bělehradu mistrovství Evropy a na úvod je čeká tým Francie, na který z poslední doby nemají příjemné vzpomínky. V červenci na francouzské půdě prohráli v kvalifikaci na MS 1:3, před dvěma lety je prohra se stejným soupeřem poslala předčasně z evropského šampionátu domů. V 17:30 tak Češi nastoupí na kurt s touhou po odvetě.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zvlášť prestižní bude zápas i pro trenéra Laurenta Tillieho, který povede český tým proti svým krajanům. "Zápas s Francií pro mě ale znamená jen začátek šampionátu, nic jiného. Skupina je nesmírně těžká, mezi všemi týmy není mnoho rozdílů. Každý bude chtít bojovat o první tři místa," připomněl, jaké umístění znamená automatický postup na příští ME 2007 v Rusku.

Po Francii české hráče čekají víkendové duely s dalším aspirantem na medaili, domácím Srbskem, a Nizozemci. "Když nevyjde první zápas, budeme mít dvě opravy. Musíme se připravovat na všechny tři zápasy jako celek a je jedno, které dva soupeře porazíme," řekl kapitán Martin Lébl.

Po dvou porážkách se totiž šance na postup bude pohybovat už jen v oblasti teorie. Francouzi před dvěma lety poslali oslabený český celek z mistrovství Evropy domů, v červenci na jejich půdě Češi v kvalifikaci na MS prohráli 1:3. Zvlášť pikantní bude zápas pro francouzského trenéra českého týmu Laurenta Tillieho a také smečaře Jiřího Nováka, který už šest let hraje v Paříži.

"Bojí se nás, musíme je porazit, protože nechci celý rok poslouchat, že jsme od nich dvakrát za léto dostali," burcoval Novák. České volejbalisty mezi favority bělehradské skupiny jmenovali na tiskové konferenci den před zahájením i trenéři ostatních účastníků, kteří zmiňovali rovněž SČH a Francii.

"Stejně jako většina týmů i nás postihla generační výměna. Máme řadu nových hráčů, mezi zkušené se řadí jen Češi a Řekové. Ale jako domácí očekáváme semifinále," prohlásil kouč Srbů Ljubomir Travica, v jehož sestavě bude chybět největší osobnost a hecíř Vladimir Grbič. Ten po loňských olympijských hrách ukončil reprezentační kariéru. V týmu ale zůstali jeho bratr Nikola, Miljkovič, Gerič i Vujevič.

Nizozemci se také musejí vypořádat s absencí dlouhodobých opor, jako byli Görtzen, Nummerdor, Freriks. "Po olympiádě v Aténách velká část národního týmu skončila. V květnu jsem začal budovat nový mančaft, takže cíle si budeme klást až před hrami v Pekingu," uvedl kouč Harry Brokking. Španělé zase mají od minulého týdne nového trenéra Oscara Novilla, který prý nemá žádné očekávání.

Let z Prahy do Bělehradu zvládla česká výprava bez problémů, to se však nedá říci o hale. V bělehradské areně pro 18 tisíc míst je podle Jakuba Novotného až příliš výkonná klimatizace. "V proudění vzduchu míče plavou," řekl novinářům po prvním tréninku. Na jeho slova přikývl trenér Tillie, který povede český tým v pátek proti svým krajanům.

"Zápas s Francií pro mě ale znamená jen začátek, nic jiného. Skupina je nesmírně těžká, mezi všemi týmy není mnoho rozdílů. Každý bude chtít bojovat o první tři místa," připomněl, jaké umístění znamená automatický postup na příští ME 2007 v Rusku.

V roli obhájců titulu budou vystupovat Italové, český volejbal naposledy získal evropskou medaili před dvaceti lety. Nový šampion bude znám v neděli 11. září.

Program ME basketbalistů (časy v SELČ)
Pátek 2. září
Skupina B (Bělehrad):
15:00, Řecko - Nizozemsko,
17:30, Francie - ČR,
20:30, Španělsko - SČH.
Sobota 3. září
Skupina A (Řím):
15:30, Polsko - Chorvatsko,
18:00, Itálie - Portugalsko,
20:30, Ukrajina - Rusko.
Skupina B (Bělehrad):
15:30, Nizozemsko - Francie,
18:00, Španělsko - Řecko,
20:30, SČH - ČR.
Neděle 4. září
Skupina A (Řím)
15:30, Portugalsko - Chorvatsko,
18:00, Itálie - Ukrajina,
20:30, Rusko - Polsko.
Skupina B (Bělehrad):
15:30, Francie - Španělsko,
18:00, ČR - Nizozemsko,
20:30, Řecko - SČH.
Pondělí 5. září
Skupina A (Řím):
15:30, Ukrajina - Portugalsko,
18:00, Polsko - Itálie,
20:30, Chorvatsko - Rusko.
Úterý 6. září
Skupina B (Bělehrad):
15:30, Španělsko - ČR,
18:00, SČH - Nizozemsko,
20:30, Řecko - Francie.
Středa 7. září
Skupina A (Řím):
15:30, Ukrajina - Polsko,
18:00, Portugalsko - Rusko,
20:30, Itálie - Chorvatsko.
Skupina B (Bělehrad):
15:30, Nizozemsko - Španělsko,
18:00, ČR - Řecko,
20:30, Francie - SČH.
Čtvrtek 8. září
Skupina A (Řím):
15:30, Polsko - Portugalsko,
18:00, Chorvatsko - Ukrajina,
21:00, Rusko - Itálie.
Pátek 9. září - volný den
Sobota 10. září (Řím)
18:00 a 21:00, semifinále.
Neděle 11. září (Řím)
18:00, utkání o 3. místo,
21:00, finále.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.