Hlavní obsah

Elhotová je z triumfu pořád v šoku. Teď doufá v sezónu bez výkyvů

Praha

Trofej pro nejužitečnější basketbalistku Superpoháru bere Kateřina Elhotová jako impuls na startu nové sezóny. S USK Praha ji čeká obhajoba euroligového prvenství, navíc reprezentantka v týmu nově potkává i mladší sestru Karolínu.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Kateřina Elhotová

Článek

Už jste vydýchala senzační finálový triumf nad Jekatěrinburgem i svoje ocenění?

To je zajímavá otázka, ale já jsem z toho fakt pořád ještě v šoku. Hlavně jsem doslova s otevřenou pusou přebírala tu cenu. Musím pro ni doma vyhradit speciální místo.

K jejímu zisku přispěla i vaše exploze, kdy jste Braine v semifinále nasázela 32 bodů.

Padalo mi to, a když se takhle chytnu, tak to je většinou hodně dobrý. Neměla jsem tušení, kolik bodů to přesně bylo, až po zápase mi řekli, že šlo o můj rekord v soutěžích FIBA.

Prodáte formu i při středečním startu Euroligy, v den svých 26. narozenin?

Sama na sebe mám veliké nároky a chci být lídrem týmu. Tak doufám, že konečně přijde pro mě sezóna bez výkyvů. Že se zbavím hledání formy.

Znáte na to recept?

Vím, že ke kvalitnímu výkonu potřebuju dobré psychické rozpoložení a jít do každého zápasu v pohodě, což znamená nějak se poprat s únavou. Snad to přichází i se zkušenostmi, že si člověk najde rytmus. Konečně jsem se třeba naučila spát přes den, dřív jsem nebyla schopná se před zápasem natáhnout.

Za ženy USK hrajete od juniorského věku. Cítíte to nějak na sobě?

Jo, už jsem tady někdy za starou. Učím se věnovat maximum regeneraci a prostě navodit v sobě ten pocit svěžesti, který mi umocní herní pohodu a je obranou proti kumulaci únavy.

Jak si čistíte hlavu od basketbalu?

Občas si připadám, že žiju v takové bublině. Pořád řeším někdy až malicherné věci kolem sportu, používám stejná slova a chybí mi určitá schopnost komunikace s lidmi. Přitom právě setkání s kamarády mimo basket mě nejvíc nabíjí, tím, že se pobavím o úplně jiných věcech. Prostě pořád nedribluju...

Co se pro vás mění tím, že do USK přišla vaše o necelé tři roky mladší sestra?

Vždycky budu ségru řešit a myslet na ni. Snad je to přirozený vývoj, že jsme se potkaly v jednom týmu. Karolína to bude mít jako benjamínek hodně těžké, ale vypadá psychicky odolná a věřím, že se vypracuje. Kvůli basketu i škole jsme se dřív dost míjely, tolik času jako teď jsme spolu zatím ještě nikdy netrávily. Užíváme si to, snad si za nějaký čas nezačneme lézt na nervy.

Reklama