Hlavní obsah

Brňankám schází jediné vítězství k jedenáctému titulu

PRAHA

Žádná senzace se pod českými koši nekoná. Přes osm let v lize neporažený Gambrinus Brno lehce kráčí za jedenáctým ligovým titulem v řadě, když ve druhém utkání letošního finále play-off porazil v úterý na Folimance basketbalistky USK Praha 91:53.

Článek

Triumf chystají Brňanky slavit už zítra v domácí hale. "Po dohodě obou celků se třetí zápas přesunul již na čtvrtek a pevně věřím, že tím finále skončí. Holky po euroligovém prvenství už těžko hledají motivaci na českou soutěž, přesto jasně dominují," přiznal trenér Jan Bobrovský. "Snažíme se sehrát co nejvyrovnanější partii, jenže Brno je někde jinde, a tak musíme ty vysoké porážky brát s pokorou," mínil trenér USK Lubor Blažek.

Pražský celek sice v prvním zápase série přišel o zraněnou Volnou, i bez ní včera ale začal hodně odvážně a zásluhou osmibodové šňůry šel v 7. minutě dokonce na chvíli i do vedení (13:11). Ještě po čtvrthodině hry byl pro domácí přijatelný stav 22:23, potom však Brno zaznamenalo deset bodů v řadě, a pak už trpělivě zvyšovalo náskok. "Je to jen a jen o hlavě. Ze začátku si holky myslely, že to půjde samo i bez většího nasazení a nechaly domácí rozstřílet. Brzy se ale srovnaly v obraně, pak už se hrálo podle našich not," tvrdil Bobrovský.

Zabraly ve druhé půli

Trhák Brna v závěru druhé čtvrtiny dirigovala s chutí hrající kapitánka Hana Machová: "Pod dojmem prvního finálového duelu, který byl ve všech směrech až moc lehký, jsme začaly děsně vlažně a vůbec nedostávaly balón pod koš. Postupně nás to vtáhlo do zápasu, nabraly jsme koncentraci a dostaly se i ke své hře." Brňanky v druhé polovině zápasu výrazně zpevnily defenzivní práci v útoku se chytila i Slovenka Žirková, která zaznamenala pět trojek.

USK při tvrdém souboji pod košem navíc ztratil i Lichnerovou, která si poranila nos a její spoluhráčky po vyfaulování Bortelové nestačily na styl obhájkyň titulu fyzicky ani kombinačně. Bodový rozdíl skóre neustále rostl, i když závěr na brněnské straně obstaraly náhradnice. "Dohráli jsme to v pohodě a daly možnost i juniorkám," těšilo Bobrovského.

Liga basketbalistek - finále
USK Praha - Gambrinus Sika Brno 53:91 (17:21, 30:44, 43:65)
Nejvíce bodů: Mokrošová 14, Brantlová 11, Bortelová, Pavlíčková a Gerstnerová po 8 - Machová 26, Žirková 19, Vítečková 10, Veselá a Miltonová-Jonesová po 9. Rozhodčí: Vyklický, Galajda. Fauly: 19:15. Pět chyb: Brantlová (USK). Trestné hody: 11/11 - 13/11. Trojky: 4:10. Diváci: 300. Stav série: 0:2.

Reklama

Související témata: